Kritisk förälder skapar egen skolplattform i Stockholm

Christian Landgren Mot Rosa Bakgrund

Christian Landgren var missnöjd med Stockholms stads skolplattform och gjorde en egen variant. Kommunen tycker att tanken är god, men är kritiska till lösningen.

– I ren frustration kände jag att något behövde göras, säger Christian Landgren.

Gjorde app under julen

Christian Landgren är förälder och utvecklare och när han tröttnade på att den skolplattform som Stockholms stad använder fungerade dåligt, programmerade han en egen app under julledigheten.

– Med tanke på hur mycket pengar och tid de lagt på det här och hur lätt det var för mig så är det konstigt att de inte åtgärdat det här snabbare, säger Christian Landgren.

Stockholms stad kritiska

Enligt Stockholms stad används skolplattformen av 200 000 vårdnadshavare, 140 000 elever och 23 500 pedagoger, och finns på ungefär 800 skolor och förskolor. Med tiden har den fått utstå en del kritik, och även om kommunen är positiva till idén med appar som Christian Landgrens, får det också varningsklockor att ringa.

– Det har blivit en tankeställare för oss, men ett sådant här projekt måste göras under kontrollerade former. Vi vet inte vilken information som appen visar. Som vårdnadshavare skulle jag verkligen dra öronen åt mig, säger Hélène Mossberg, biträdande enhetschef, Stockholms stads utbildningsförvaltning.

Christian Landgren tillbakavisar kritiken om att appen hanterar personuppgifter, och tillägger att appens källkod är öppen och att alla kan gå in och se hur den ser ut. Men Stockholms stad är alltså inte helt positiva till initiativet.

– Jag har svårt att se att vi skulle prioritera att några privatpersoner har skapat en app. Att påverka någonting i plattformen för 400 000 användare kräver väldigt mycket utredningar, säger Lena Holmdahl, utbildningsdirektör, Stockholms stad.

Källa: SVT, Ny Teknik

8 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Samuel Unéus

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng