Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Mobiler till alla lärare

Alla lärare och all annan personal på Nannaskolan i Uppsala har en tjänstemobil, vilket är ganska unikt. Beslutet togs av rektor Henrik Ljungblom som anser att skolans personal inte ska behöva använda sina privata mobiler i jobbet.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 9 december 2020 it i skolan

Telefoner Mot Turkos Bakgrund

– Vi är den enda skolan i Uppsala där alla i personalen har sin egen arbetstelefon, och vi sticker även ut jämfört med skolor i hela Sverige, säger Henrik Ljungblom, rektor på grundskolan Nannaskolan i Uppsala.

Nästan alla mobilsugna

Vanligtvis är det i första hand skolkuratorn, skolsköterskan och skolpsykologen som har en mobiltelefon som arbetstelefon istället för ett fast nummer, vilket Henrik Ljungblom tyckte var rimligt, i kraft av deras yrkesroll.

Efter dem följer specialpedagogerna som har frekvent kontakt med specialpedagoger på andra skolor.

Jag tror att många tror att det är dyrare än vad det är.

Men under hösten 2018 började också idrottslärarna på Nannaskolan tycka att det kunde vara värdefullt med en mobil när de är ute med klasser på olika exkursioner. Och lokalvårdaren kunde ju vara bra att nå om något oförutsett skulle inträffa.

– Eftersom det var en del som var så pass intresserade av att ha en arbetsmobil började jag kolla hur det såg ut för hela personalen. Det visade sig att ungefär hälften av alla lärare använde sin privata telefon i arbetssammanhang så pass mycket att det inte riktigt var hållbart, säger Henrik Ljungblom.

Teams och inga interntelefoner

Under den här perioden hade Uppsala kommun av olika skäl samtidigt en bra uppgörelse med sin telekomleverantör, vilket ledde till att Henrik Ljungblom skaffade mobiler till all personal på skolan, vilket handlar om ungefär 60 abonnemang.

Och vinsterna har varit många.

– För det första använder vi Microsoft Teams mycket, vilket blir ännu enklare via telefonerna. Att skriva idag är mycket vanligare än att ringa och därför underlättar det enormt att alla har varsin smart telefon. För det andra slipper vi använda våra interna telefonsystem eller snabbtelefoner som saknas på skolan.

Henrik Ljunblom Proffe

Henrik Ljungblom, rektor på Nannaskolan i Uppsala.

Ta hem, stäng av

Henrik Ljungblom har varit noga med att bara för att läraren nu är nåbar hela tiden, innebär inte det att han eller hon ska ta med sig arbetet hem.

– Jag förväntar mig att respektive lärare tar med sin dator och telefon hem, men jag förväntar mig samtidigt att de är avstängda om man inte arbetar, säger han.

Varför har inte fler skolor detta upplägg tror du?

– Jag tror att många tror att det är dyrare än vad det är, men eftersom vi samtidigt sparar på att plocka bort våra fasta telefoner och våra interntelefoner blir det inte nödvändigtvis det.

Rekommenderad läsning

Semira Vikström

Så jobbar Årets skolledare

12 jan 2021 digit

Semira Vikström utsågs till Årets skolledare 2020. Visättraskolan var tidigare en skola som hade problem att attrahera elever, men nu har trenden vänt. Arbetet startade med en stor kartläggning av verksamheten, ett ökat fokus på trivsel och tydliga visioner.

Enköpingskylt På Enköping Järnvägsstation

Mot digitala nationella prov

22 okt 2020 it i skolan

Sankt Illianskolan i Enköping är en av testskolorna inför införandet av digitala nationella prov. Ett bra samarbete mellan kommunens it-avdelning och skolan är nyckeln till framgång. Det menar it-samordnare Stefan Weber.

Färgglada Skåp I Skolan

Säkerhet i skolan

21 sep 2020 säkerhet

KTH utbildar skolelever i it-säkerhet. Planen är att 10 000 av Sveriges grundskoleelever ska utbildas inom projektet #290CyberSecurity. 

Orm Attack 960640

Allt fler attacker

25 jun 2020 säkerhet

Två tredjedelar av svenska bolag har utsatts för cyberattacker under det senaste året, vilket är en kraftig ökning mot tidigare år. Det visar en ny undersökning från PwC. För att kunna värja sig krävs bland annat ett större säkerhetsfokus och utbildning redan i grundskolan.

Krans Midsommar Sverige

Allt mer digg

2 jun 2020 digit

Svenska kommuner, regioner och myndigheter blir allt bättre på att ta vara på nyttan med digitalisering. Jämfört med förra årets mätning har den digitala mognaden i offentlig sektor ökat med 6 procent till 47 procent. Det visar årets Statusrapport från Göteborgs universitet och Swedish Center for Digital Innovation.

Skolpennor Och Annat Skolmaterial Omringar En Ipad

Nästan enligt plan

25 maj 2020 it i skolan

Kommunala huvudmän är bättre på att ta fram digitaliseringsplaner för sina skolor. Men tre av tio, av alla som tagit fram en handlingsplan, har inte följt upp den under det senaste året. Det visar en ny undersökning från Skolverket. 

Uppsalahem Katt

MS hos Uppsalahem

11 maj 2020 digit

När Uppsalahem går in i Office 365-plattformen är prio att fokusera på behov och att involvera ledningen. Allt för att öka tryggheten och säkra att Microsoft-produkterna verkligen används.

fyra röda äpplen mot rosa bakgrund.jpg
video
ett samarbete mellan jamf och voister

Smartare skola med Jamf

24 apr 2020 it i skolan

Tekniska problem hindrar flytet under lektionerna och därmed elevernas inlärning. Med Jamfs nya lösning för skolan får lärarna kontroll på allt ifrån videolektioner till användning av appar i Apple-produkter. Det sker oavsett om eleverna studerar hemma eller i skolan.

damgard-vid-interaktivt-bord.jpg

Dukat för valdeltagande

14 jun 2018 it i skolan

För att ge förstagångsväljare en chans att prata direkt med politiker inför valet 2018, har Trä- och Möbelföretagen, TMF, skapat Table of Discussion, ett interaktivt matbord som kopplar upp ungdomar till riksdag och regering. Här har gymnasieelever och riksdagsledamöter träffats under våren. Nu uppmanas samtliga partiledare att också sätta sig till bords inför valet.