Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ko-sing med sensorer

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 16 februari 2021 digit

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

– Med modeller som utnyttjar dagliga data från mjölkningsroboten skulle det kunna vara möjligt att få mått på celltal så ofta som användaren själv önskar, utan provtagning, säger Dorota Anglart,  forskare vid Delaval och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Celltal och flockor

Färgförändringar och avvikelser i mjölken kan vara ett tecken på att kon är sjuk och idag finns det sensorer på de robotar som många mjölkbönder använder för att upptäcka detta. Om det också går att få fram celltalet, det vill säga vita blodkroppar i mjölken, är möjligheten ännu större att upptäcka till exempel juverinflammationer, men det det kräver ofta manuellt arbete och kan vara kostsamt.  

Genom att använda sig av en maskininlärningsmodell har Dorota Anglart och hennes kollegor nu kunnat uppskatta dels celltalet, och dels flockor, en sorts klumpar i mjölken. Modellerna visade sig ha låg felmarginal och om celltalet från kons tidigare mjölkningar var kända blev felmarginalen ännu mindre.

– Det är inte första gången som data från sensorer kombineras för att försöka hitta sjuka kor eller identifiera mjölk med sämre kvalitet. Däremot finns det väldigt få modeller som kan skatta celltalet och inga modeller som kan upptäcka förekomsten av flockor.  I framtiden hoppas vi kunna skapa appar där användaren lätt kan få en uppfattning om celltalsnivå hos enskilda kor, och förhoppningsvis även i kombination med risken för förekomst av flockor i mjölken, säger Dorota Anglart.

Källa: SLU

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.