Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ko-sing med sensorer

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

– Med modeller som utnyttjar dagliga data från mjölkningsroboten skulle det kunna vara möjligt att få mått på celltal så ofta som användaren själv önskar, utan provtagning, säger Dorota Anglart,  forskare vid Delaval och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Celltal och flockor

Färgförändringar och avvikelser i mjölken kan vara ett tecken på att kon är sjuk och idag finns det sensorer på de robotar som många mjölkbönder använder för att upptäcka detta. Om det också går att få fram celltalet, det vill säga vita blodkroppar i mjölken, är möjligheten ännu större att upptäcka till exempel juverinflammationer, men det det kräver ofta manuellt arbete och kan vara kostsamt.  

Genom att använda sig av en maskininlärningsmodell har Dorota Anglart och hennes kollegor nu kunnat uppskatta dels celltalet, och dels flockor, en sorts klumpar i mjölken. Modellerna visade sig ha låg felmarginal och om celltalet från kons tidigare mjölkningar var kända blev felmarginalen ännu mindre.

– Det är inte första gången som data från sensorer kombineras för att försöka hitta sjuka kor eller identifiera mjölk med sämre kvalitet. Däremot finns det väldigt få modeller som kan skatta celltalet och inga modeller som kan upptäcka förekomsten av flockor.  I framtiden hoppas vi kunna skapa appar där användaren lätt kan få en uppfattning om celltalsnivå hos enskilda kor, och förhoppningsvis även i kombination med risken för förekomst av flockor i mjölken, säger Dorota Anglart.

Källa: SLU

16 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.