Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

AI för bättre stål

Stålindustrin behöver bli mer effektiv och hållbar. Därför startas nu ett AI-projekt för att analysera stora mängder data och maskindynamik. Bland annat ingår Ovako i projektet.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 februari 2021 digit

Stål Verkstad Ai

– I stålindustrin sitter vi på en guldgruva av data som möjliggör vår processutveckling. Med hjälp av AI-teknik kommer vi kunna kraftigt öka vår utvecklingstakt och effektivitet, säger Joakim Ebervik, Outokumpu Stainless.

För att kunna öka avkastningen behöver stålindustrin effektiviseras och mängden skrot minskas. I projektet Insite-X ska Högskolan i Skövde tillsammans med Outokumpu och Ovako undersöka om AI kan göra nytta i järn- och stålindustrins produktionsprocesser. 

AI för dataanalys

Effektiva verktyg som kan analysera stora mängder data kan bli en nyckelfaktor och en konkurrensfördel när det kommer till att förbättra processer. Men manuell analys av komplex, detaljerad produktionsdata är svårt. Därför blir AI-algoritmer viktiga som kan fånga sådan komplexitet och dra nytta av stora datamängder.

– Vi ser detta som ett mycket viktigt projekt som ligger helt i linje med den digitaliseringsstrategi vi inom Ovako har, säger Marcus Svadling Ovako Sweden.

I tidigare forskningsprojekt har man märkt att vissa kritiska maskiner påverkar hela produktionskedjan. Här kan AI modellera det dynamiska beteendet hos dessa kritiska maskiner och på ett bättre sätt styra oförutsägbarheten. Då kan stora resurser sparas i hela produktionsvärdekedjan.

Deep learning

Modeller av maskiner konstrueras ofta från maskiners geometrier eller simuleringar av andra kända maskinegenskaper, det som kallas digitala tvillingar. Dessa modeller är ibland inte tillräckligt detaljerade, eftersom maskinerna påverkas av skiftande tillverkningsförutsättningar och av maskinens förslitning.

Insite-X-projektets prototyp ska fånga detaljerad maskindynamik genom AI och deep learning.

– Det är väldigt intressant och värdefullt för akademi och industri att kunna samverka i forskning och få bidra till att höja stålindustrins kunskap inom AI, säger Gunnar Mathiason, lektor vid Högskolan i Skövde.

Källa: Högskolan i Skövde

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.