Ko-sing med sensorer

Tre Svartvita Kor Titta Rin I Kameran

Med maskininlärning kan sensorrobotar, som används vid mjölkning av kor, även användas för att undersöka antalet celler i mjölken. Cellantalet är ett viktigt mått på både juverhälsa och kvalitén på mjölken. 

– Med modeller som utnyttjar dagliga data från mjölkningsroboten skulle det kunna vara möjligt att få mått på celltal så ofta som användaren själv önskar, utan provtagning, säger Dorota Anglart,  forskare vid Delaval och Sveriges Lantbruksuniversitet.

Celltal och flockor

Färgförändringar och avvikelser i mjölken kan vara ett tecken på att kon är sjuk och idag finns det sensorer på de robotar som många mjölkbönder använder för att upptäcka detta. Om det också går att få fram celltalet, det vill säga vita blodkroppar i mjölken, är möjligheten ännu större att upptäcka till exempel juverinflammationer, men det det kräver ofta manuellt arbete och kan vara kostsamt.  

Genom att använda sig av en maskininlärningsmodell har Dorota Anglart och hennes kollegor nu kunnat uppskatta dels celltalet, och dels flockor, en sorts klumpar i mjölken. Modellerna visade sig ha låg felmarginal och om celltalet från kons tidigare mjölkningar var kända blev felmarginalen ännu mindre.

– Det är inte första gången som data från sensorer kombineras för att försöka hitta sjuka kor eller identifiera mjölk med sämre kvalitet. Däremot finns det väldigt få modeller som kan skatta celltalet och inga modeller som kan upptäcka förekomsten av flockor.  I framtiden hoppas vi kunna skapa appar där användaren lätt kan få en uppfattning om celltalsnivå hos enskilda kor, och förhoppningsvis även i kombination med risken för förekomst av flockor i mjölken, säger Dorota Anglart.

Källa: SLU

16 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng