Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebook stoppar nyheter

Facebook har stoppat australiensiska medier från att synas på plattformen. Australien svarar med att Facebooks beslut inte kommer att påverka den lag som innebär att Facebook ska ersätta nyhetsmedier i landet.

Text Tim Leffler Foto digit 18 februari 2021 digit

En Karta Över Australien Med En Nål Mitt I

– Facebooks åtgärd med att avsäga sig Australien som sin vän, genom att strypa samhällsviktig hälsoinformation var lika arrogant som det var en besvikelse, säger Australiens premiärminister Scott Morrison och hänvisar till att Facebook samtidigt stängde ner information från myndigheter.

Facebook har sedan dess medgett att det var ett misstag och som nu ska vara åtgärdat.

Ny lag sätter stopp

Att Facebook stänger ner nyhetsmedier från sin sajt i Australien beror på att Australien håller på att instifta en lag som skulle göra Facebook skyldig att betala för nyhetsinnehåll på plattformen.

Samma lag berör även Google, men till skillnad från Facebook har Google redan ingått i avtal om att betala de större nyhetsmedierna i landet.

Samtidigt som Facebook försvarar sig med att bolaget tjänar minimalt på nyhetsinnehåll som kommer från andra källor, kan förespråkarna för lagen peka på undersökningar som visar att den absolut största anledningen till att människor vänder sig till Facebook, är för att just ta del av just nyheter.

Facebookanvändare har nu inte möjlighet att dela innehåll från nyhetskanaler med sin bas i Australien och för tidningar, som till exempel The Sydney Morning Herald, har det blivit omöjligt att dela innehåll på sin Facebooksida.

– Vi har stått inför ett svårt val. Antingen att efterleva en lag som ignorerar hur relationen till oss ser ut, eller att sluta att tillåta nyheter på vår plattform i Australien. Det är med ett tungt hjärta som vi väljer det senare, skriver Facebook i ett blogginlägg.

Fortsätter enligt plan

Enligt parlamentsledamoten Josh Frydenberg kommer Facebooks åtgärd inte att påverka huruvida lagen instiftas eller inte.

– Vi kommer att lagstifta. Vi vill att dessa digitala giganter betalar de traditionella nyhetsmedierna, som skapar journalistiskt innehåll. Alla världens ögon följer nu vad som händer här.

Källa: BBC

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.