Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks nya ögon

Helle Thorning Schmidt

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

– Facebook måste följa vårt beslut,vilket betyder att om de har tagit ner posten måste de lägga upp den igen. Men de måste också använda vårt beslut som en riktlinje för liknande fall, säger rådsmedlemmen och Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

20 000 förslag

Rådet, Facebook Oversight Board, består av journalister och jurister från hela världen och bildades i maj 2020 på ett initiativ av Facebook. Sedan oktober har det skickats in över 20 000 förslag på poster som plockats ned från Facebook och Instagram och som användare tycker att rådet ska se över.

Rådet har nu valt sex inlägg som de ska se över. Det är till exempel inlägg på Instagram med åtta bilder med kvinnobröst med text om bröstcancer. Ett annat är en skärmdump från Twitter som publicerats på Facebook, där Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad twittrat att muslimer har rätt att vara arga och döda miljoner av fransmän för de massakrer muslimer har blivit utsatta för.

90 dagar

Enligt Helle Thorning-Schmidt är de sex utvalda inläggen från olika delar av världen och de lyfter frågor som berör Facebooks policy om nakenhet, hatiska uttalanden och hets mot folkgrupp, farliga organisationer och våld.

Inget datum är spikat för när rådet ska vara klara med sina åsikter, men Facebook har förväntar sig att det inte tar mer än 90 dagar.  

Källa: BBC

3 december 2020 Uppdaterad 4 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Wikimedia Commons

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.