Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks nya ögon

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Text Tim Leffler Foto Wikimedia Commons 3 december 2020 digit

Helle Thorning Schmidt

Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

– Facebook måste följa vårt beslut,vilket betyder att om de har tagit ner posten måste de lägga upp den igen. Men de måste också använda vårt beslut som en riktlinje för liknande fall, säger rådsmedlemmen och Danmarks tidigare statsminister Helle Thorning-Schmidt.

20 000 förslag

Rådet, Facebook Oversight Board, består av journalister och jurister från hela världen och bildades i maj 2020 på ett initiativ av Facebook. Sedan oktober har det skickats in över 20 000 förslag på poster som plockats ned från Facebook och Instagram och som användare tycker att rådet ska se över.

Rådet har nu valt sex inlägg som de ska se över. Det är till exempel inlägg på Instagram med åtta bilder med kvinnobröst med text om bröstcancer. Ett annat är en skärmdump från Twitter som publicerats på Facebook, där Malaysias förre premiärminister Mahathir Mohamad twittrat att muslimer har rätt att vara arga och döda miljoner av fransmän för de massakrer muslimer har blivit utsatta för.

90 dagar

Enligt Helle Thorning-Schmidt är de sex utvalda inläggen från olika delar av världen och de lyfter frågor som berör Facebooks policy om nakenhet, hatiska uttalanden och hets mot folkgrupp, farliga organisationer och våld.

Inget datum är spikat för när rådet ska vara klara med sina åsikter, men Facebook har förväntar sig att det inte tar mer än 90 dagar.  

Källa: BBC

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.