Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Facebooks antivaxx

Facebook förbjuder vaccinmotståndares försök att sprida desinformation om covid-19. Bland annat är det inte tillåtet att skriva att coronavaccinet är farligare än viruset, att det är giftigt eller att vaccinet kan orsaka autism. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 10 februari 2021 digit

Vaccin Corona

– Dessa nya policys kommer hjälpa oss i arbetet med att vidta aggressiva åtgärder mot desinformation om covid-19 och vaccin, skriver Facebook i ett blogginlägg.  

Sedan tidigare har Facebook satt stopp för desinformation angående vaccin genom att gömma undan de inläggen. 

Nu har plattformen, tillsammans med WHO, tagit fram nya innehållsregler över vad som får publiceras. En stor del av reglerna handlar om vaccin mot covid-19. 

Till exempel tillåts inte inlägg om att covid-19 är konstgjort, att vaccinet är farligare än viruset eller att vaccinet är giftigt eller kan orsaka autism.

De nya reglerna ska göra det möjligt för moderatorer att kunna agera på konton, sidor och grupper där desinformation publiceras. Personer som vid upprepade tillfällen bryter mot reglerna kommer stängas av från Facebook. 

Det är inte första gången som Facebook förstärker sin covidpolicy. I december började bolaget radera inlägg om att vacciner innehåller mikrochip, att ansiktsmasker inte förhindrar spridning och att 5G-teknik bidrar till eller orsakar infektioner.

Källa: Engadget, Feber, The Guardian

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.