Facebook stoppar nyheter

En Karta Över Australien Med En Nål Mitt I

Facebook har stoppat australiensiska medier från att synas på plattformen. Australien svarar med att Facebooks beslut inte kommer att påverka den lag som innebär att Facebook ska ersätta nyhetsmedier i landet.

– Facebooks åtgärd med att avsäga sig Australien som sin vän, genom att strypa samhällsviktig hälsoinformation var lika arrogant som det var en besvikelse, säger Australiens premiärminister Scott Morrison och hänvisar till att Facebook samtidigt stängde ner information från myndigheter.

Facebook har sedan dess medgett att det var ett misstag och som nu ska vara åtgärdat.

Ny lag sätter stopp

Att Facebook stänger ner nyhetsmedier från sin sajt i Australien beror på att Australien håller på att instifta en lag som skulle göra Facebook skyldig att betala för nyhetsinnehåll på plattformen.

Samma lag berör även Google, men till skillnad från Facebook har Google redan ingått i avtal om att betala de större nyhetsmedierna i landet.

Samtidigt som Facebook försvarar sig med att bolaget tjänar minimalt på nyhetsinnehåll som kommer från andra källor, kan förespråkarna för lagen peka på undersökningar som visar att den absolut största anledningen till att människor vänder sig till Facebook, är för att just ta del av just nyheter.

Facebookanvändare har nu inte möjlighet att dela innehåll från nyhetskanaler med sin bas i Australien och för tidningar, som till exempel The Sydney Morning Herald, har det blivit omöjligt att dela innehåll på sin Facebooksida.

– Vi har stått inför ett svårt val. Antingen att efterleva en lag som ignorerar hur relationen till oss ser ut, eller att sluta att tillåta nyheter på vår plattform i Australien. Det är med ett tungt hjärta som vi väljer det senare, skriver Facebook i ett blogginlägg.

Fortsätter enligt plan

Enligt parlamentsledamoten Josh Frydenberg kommer Facebooks åtgärd inte att påverka huruvida lagen instiftas eller inte.

– Vi kommer att lagstifta. Vi vill att dessa digitala giganter betalar de traditionella nyhetsmedierna, som skapar journalistiskt innehåll. Alla världens ögon följer nu vad som händer här.

Källa: BBC

18 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng