Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Facebook backar

Flipflops Med Australiensiska Flaggan

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

– Jag tror Facebook blinkade först här och att det helt klart blev en form av global backlash. Facebook såg nog att regeringar världen över tog en lite hårdare linje än vad de kanske räknat med, säger Stephen Scheeler, tidigare chef för Facebook Australia.

Vänner igen

Facebook backar från åtgärden förra veckan där sociala medier-plattformen gjorde det omöjligt för användare att dela nyheter från australiensiska medier samtidigt som nyhetsmediernas Facebooksidor rensades på innehåll. Nu säger talespersoner för plattformen att man är glada att rätta sig efter vad lagen efterfrågar eftersom det tydliggjorts att det är upp till Facebook att förhandla med de medieföretag som plattformen själv väljer att stötta.

– Det ger oss möjligheten att ingå i kommersiella partnerskap under vettigare förutsättningar, vilket var det vi ville, säger en anonym medarbetare på Facebook.

I veckan ska Facebook ha börjat ingå i förhandlingar bland annat med mediekoncernen Seven West Media, The Guardian Australia och Rupert Murdoch's News Corporation.

– Facebook har blivit vän med Australien igen, säger Australiens finansminister Josh Frydenberg.

Kritik mot lagen

Efter Facebooks vändning, och Googles tidigare tillmötesgående, spekuleras det i att den australiensiska regeringen kanske inte behöver gå i mål med lagförändringen som skulle innebära att bolag som Google och Facebook tvingas att betala mediehusen för det redaktionella innehållet som sprids på deras respektive plattform.

En lag som Silicon Valley-riskkapitalisten och tech-konsulten Benedict Evans förkastar.

– Australien skrev en lag som var omöjlig att rätta sig efter och nu säger man att det har varit en succé eftersom den inte behöver användas i praktiken. Det har förklätts i att det handlar om överenskommelser mellan bolag när det egentligen handlar om en skatt, och jag tror detta tillvägagångssätt kommer att spridas.

Stycka upp jättarna

Ex-chefen Stephen Scheeler tror att den kanske enda önskvärda vägen framåt är att stycka upp de stora techbolagen.

– Jag har landat i uppfattningen att det inflytande dessa stora bolag har på våra hjärnor och vårt beteende som medborgare och konsumenter är så pass kraftfullt att, att lämna dem i händerna på ett fåtal kontrollerande individer som i Facebooks fall är ett recept för en katastrof.

Källa: BBC

24 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Fördel digital vård

22 april 2021

Nio av tio föredrar att träffa sjukvården på distans istället för fysiskt. Nu spår experter en ordentlig omstrukturering av vårdbranschen.  

Svenskt datacenter för Cisco

22 april 2021

Cisco slår upp dörrarna till ett nytt datacenter på en hemlig plats strax söder om Stockholm. Enligt bolaget kommer det att innebära säkrare och bättre prestanda för kunderna.  

Huawei utanför topp 5

21 april 2021

Mobilförsäljningen landade på 340 miljoner enheter under årets första kvartal, vilket är en 24-procentig ökning gentemot Q1 2020. Huawei är borta från topp fem, men en stor del av ökningen kommer ändå från Kina och tre kraftigt växande leverantörer.

Först med blockkedje-öl

21 april 2021

Snart lanseras Helt Spårat, som är Sveriges första blockkedje-öl. Syftet är att kunna dokumentera och följa ölets alla processer, från att maltkornet sås till att ölet tappas upp på flaska.

Stressade videoögon

20 april 2021

Vi spenderar alltmer tid vid våra skärmar och inte minst nu under pandemin, vilket också märks för våra ögon. Ett sätt att undvika försämrad ögon- och synhälsa kan vara att ta en del möten på telefon istället för video.

Pandemieffekt för blockkedja

20 april 2021

De globala investeringarna i blockkedjeteknik kommer att landa på 6,6 miljarder dollar i år, vilket är en ökning på över 50 procent jämfört med 2020. Den ökade efterfrågan är bland annat en effekt av pandemin och kravet på säkra leveranskedjor.