Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Få koll på grillen

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 1 februari 2021 digit

Grönsaker På Grillspett På Grill

– Pandemin har nog också bidragit till att vi kom på den här idén, det är ju så många som umgås utomhus nu. I julas när jag skulle grilla med min farmor och farfar åkte vi till fem grillplatser innan vi hittade en ledig, säger Isak Carlsson, ingenjörsstudent vid Linnéuniversitetet.

Sensor kollar telefoner

Isak Carlsson har tillsammans med studentkompisarna Christoffer Eid och Olof Enström skapat appen Grillplatsify. Appen fungerar genom att en rörelsesensor placeras någonstans på grillplatsen. Om den känner av rörelse kollar den i nästa steg efter mobiltelefoner som har wifi, för att på så sätt säkerställa att det är människor och inte djur som är på plats. När båda dessa krav är uppfyllda markeras platsen som upptaget i appen.

Hittills är tre grillplatser i Kalmar utrustade med en sensor. Appen är just nu en prototyp, men ingenjörsstudenterna planerar att göra den tillgänglig för allmänheten inom kort, och både Kalmar och Nybro kommun har visat intresse.

– Det ju inte kul att packa korv, kol och tändvätska och komma till en grillplats som är upptagen. Vi hoppas få den färdigt så fort som möjligt, säger Christoffer Eid.

Källa: SVT

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.