Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App hittar solen

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 2 december 2020 digit

Glas Öl

Den nya applikationen Var är solen? kan hjälpa dig se över om bostaden du tänkt köpa har så mycket sol som säljaren påstår. Eller vill du, innan du ens gått ut, se vilka badplatser som har sol? Det funkar det också.  

Applikationen visar nämligen, under molnfria dagar, vilka platser som befinner sig i skugga eller har solsken när solen står i olika lägen. Därmed ska det bli lättare att få tillräckligt med D-vitamin även under vår och höst. 

Vid framställningen av appen har utvecklarna tagit hjälp av Lantmäteriets öppna terrängdata och dess motsvarighet i Norge. Appen täcker tyvärr inte hela Sverige än men den funkar i Göteborg, Malmö och Lund samt ett antal norska städer.

Var är solen? finns gratis på App Store och Google Play.

Källa: Varärsolen?

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.