Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

App hittar solen

Glas Öl

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Den nya applikationen Var är solen? kan hjälpa dig se över om bostaden du tänkt köpa har så mycket sol som säljaren påstår. Eller vill du, innan du ens gått ut, se vilka badplatser som har sol? Det funkar det också.  

Applikationen visar nämligen, under molnfria dagar, vilka platser som befinner sig i skugga eller har solsken när solen står i olika lägen. Därmed ska det bli lättare att få tillräckligt med D-vitamin även under vår och höst. 

Vid framställningen av appen har utvecklarna tagit hjälp av Lantmäteriets öppna terrängdata och dess motsvarighet i Norge. Appen täcker tyvärr inte hela Sverige än men den funkar i Göteborg, Malmö och Lund samt ett antal norska städer.

Var är solen? finns gratis på App Store och Google Play.

Källa: Varärsolen?

2 december 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.