Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Glasskoll på McD

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

– Jag gjorde det för skojs skull men folk reagerade med att det var det bästa som hänt på hela veckan, säger 24-årige mjukvaruutvecklaren Rashiq Zahid.

Glasskollaren McBroken

Efter ett frustrerat besök på ett McDonalds i Kreuzberg i Berlin, där Rashiq Zahid försökte beställa en McDonalds-glass dels från betalkiosken i restaurangen, dels från mobilen, men fick svaret att glassen inte var tillgänglig, började han titta igenom hur McDonalds-appen var uppbyggd.

Genom en baklängeskonstruktion, en så kallad reverse engineering, kunde han se hur den var uppbyggd och om det gick att utnyttja koden för att skapa en ny app som kunde informera om glassmaskinen på en restaurang var trasig.

Ett sant McDonalds-fan.

Rashiq Zahid skapade appen McBroken och när han ställde in den på att en gång i minuten kolla möjligheten att köpa glass på samtliga McDonalds i Tysklanden blev han misstagen för att vara en bot. Men efter att ha justerat till att göra en koll i halvtimmen gick det bättre.

Genom att besöka resaturanger som gav utslag i appen kunde Rashiq Zahid konstatera att allt fungerade och fick idén om en lansering i USA. Efter att McBroken varit uppe i 20 minuter hade appen 10 000 besökare.

– Jag körde allt på en server som kostar fem dollar i månaden, så det var dömt att krascha. Men nu är allt åtgärdat och det funkar perfekt, säger Rashiq Zahid.

Mcdonald's gillar

Det återstår att se hur McDonalds kommer att reagera på sikt, men några positiva signaler har redan skickats.

– Bara ett sant McDonalds-fan skulle gå så här långt för att hjälpa kunder att hitta vår utsökta glass, twittrade David Tovar, McDonalds VP of US Communications, när han fick reda på tjänsten.

Mcbroken

Mcbroken visar alla McDonalds i hela USA och om deras glassmaskin fungerar.

Källa: The Verge

29 oktober 2020 Uppdaterad 30 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Mcbroken

Senaste nytt

Digit Hub stödjer automation i Skåne

17 maj 2021

Flödesdata i Landskrona och automatiserade processer för möbeltillverkningsföretaget Vilax. Det är två digitaliseringsprojekt som nu får stöd av initiativet Digit Hub. Beslut om stöd till nya projekt fattas under hösten 2021 och verksamheter kan redan nu anmäla sitt intresse.

Teams lär elever att läsa

17 maj 2021

Microsofts nya verktyg Reading Progress ska hjälpa skolelever att förbättra sina läsfärdigheter. Elever spelar in sig själva när de läser och läraren kan bland annat bedöma noggrannhet, uttal och antal ord per minut.

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.