Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Glasskoll på McD

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock, Mcbroken 29 oktober 2020 digit

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

– Jag gjorde det för skojs skull men folk reagerade med att det var det bästa som hänt på hela veckan, säger 24-årige mjukvaruutvecklaren Rashiq Zahid.

Glasskollaren McBroken

Efter ett frustrerat besök på ett McDonalds i Kreuzberg i Berlin, där Rashiq Zahid försökte beställa en McDonalds-glass dels från betalkiosken i restaurangen, dels från mobilen, men fick svaret att glassen inte var tillgänglig, började han titta igenom hur McDonalds-appen var uppbyggd.

Genom en baklängeskonstruktion, en så kallad reverse engineering, kunde han se hur den var uppbyggd och om det gick att utnyttja koden för att skapa en ny app som kunde informera om glassmaskinen på en restaurang var trasig.

Ett sant McDonalds-fan.

Rashiq Zahid skapade appen McBroken och när han ställde in den på att en gång i minuten kolla möjligheten att köpa glass på samtliga McDonalds i Tysklanden blev han misstagen för att vara en bot. Men efter att ha justerat till att göra en koll i halvtimmen gick det bättre.

Genom att besöka resaturanger som gav utslag i appen kunde Rashiq Zahid konstatera att allt fungerade och fick idén om en lansering i USA. Efter att McBroken varit uppe i 20 minuter hade appen 10 000 besökare.

– Jag körde allt på en server som kostar fem dollar i månaden, så det var dömt att krascha. Men nu är allt åtgärdat och det funkar perfekt, säger Rashiq Zahid.

Mcdonald's gillar

Det återstår att se hur McDonalds kommer att reagera på sikt, men några positiva signaler har redan skickats.

– Bara ett sant McDonalds-fan skulle gå så här långt för att hjälpa kunder att hitta vår utsökta glass, twittrade David Tovar, McDonalds VP of US Communications, när han fick reda på tjänsten.

Mcbroken

Mcbroken visar alla McDonalds i hela USA och om deras glassmaskin fungerar.

Källa: The Verge

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.