Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Glasskoll på McD

Rosa Glasskulor Mot Turkos Bakgrund

McBroken är namnet på appen som Rashiq Zahid utveckalde för att kunder ska kunna se om glassmaskinen på just deras McDonalds är trasig. Efter att appen varit live i 20 minuter i USA hade den 10 000 besökare. 

– Jag gjorde det för skojs skull men folk reagerade med att det var det bästa som hänt på hela veckan, säger 24-årige mjukvaruutvecklaren Rashiq Zahid.

Glasskollaren McBroken

Efter ett frustrerat besök på ett McDonalds i Kreuzberg i Berlin, där Rashiq Zahid försökte beställa en McDonalds-glass dels från betalkiosken i restaurangen, dels från mobilen, men fick svaret att glassen inte var tillgänglig, började han titta igenom hur McDonalds-appen var uppbyggd.

Genom en baklängeskonstruktion, en så kallad reverse engineering, kunde han se hur den var uppbyggd och om det gick att utnyttja koden för att skapa en ny app som kunde informera om glassmaskinen på en restaurang var trasig.

Ett sant McDonalds-fan.

Rashiq Zahid skapade appen McBroken och när han ställde in den på att en gång i minuten kolla möjligheten att köpa glass på samtliga McDonalds i Tysklanden blev han misstagen för att vara en bot. Men efter att ha justerat till att göra en koll i halvtimmen gick det bättre.

Genom att besöka resaturanger som gav utslag i appen kunde Rashiq Zahid konstatera att allt fungerade och fick idén om en lansering i USA. Efter att McBroken varit uppe i 20 minuter hade appen 10 000 besökare.

– Jag körde allt på en server som kostar fem dollar i månaden, så det var dömt att krascha. Men nu är allt åtgärdat och det funkar perfekt, säger Rashiq Zahid.

Mcdonald's gillar

Det återstår att se hur McDonalds kommer att reagera på sikt, men några positiva signaler har redan skickats.

– Bara ett sant McDonalds-fan skulle gå så här långt för att hjälpa kunder att hitta vår utsökta glass, twittrade David Tovar, McDonalds VP of US Communications, när han fick reda på tjänsten.

Mcbroken

Mcbroken visar alla McDonalds i hela USA och om deras glassmaskin fungerar.

Källa: The Verge

29 oktober 2020 Uppdaterad 30 oktober 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Mcbroken

Senaste nytt

Ny look i Outlook

4 mars 2021

Outlook får ett nytt utseende som ska göra det lättare att organisera och planera. Dessutom kommer en ny automatiserad mötesbokare.

Nya språk för Webex

3 mars 2021

Cisco inför ett utökat språkstöd i Webex. Det innebär översättning i realtid för drygt 100 språk, bland annat svenska och övriga nordiska språk.

El för Volvo 2030

2 mars 2021

Om mindre än ett decennium ska alla Volvo Cars bilar vara helt eldrivna. Samtidigt kommer försäljningen nästan uteslutande ske online.  

Digitala nationella prov försenas

2 mars 2021

Plattformen som de digitala nationella proven ska ligga på uppfyller inte de juridiska kraven för skydd av personuppgifter. Nu skjuts därför både proven och testverksamheten upp.

MS anpassar moln

1 mars 2021

Microsoft lanserar fler molntjänster anpassade till olika branscher. Nya områden är bland annat bank och finans och industri.

Digital brottskarta

1 mars 2021

Region Stockholm lanserar en karta över anmälda brott. Syftet är att ge polis och övriga i samhället bättre koll och att skadegörelse, droger och inbrott ska minska.