Få koll på grillen

Grönsaker På Grillspett På Grill

Att grilla har blivit så populärt under pandemin att gemensamma grillplatser ofta är upptagna. Nu har några studenter vid Linnéuniversitetet skapat en app så att du på förhand kan se var det finns en ledig grill.

– Pandemin har nog också bidragit till att vi kom på den här idén, det är ju så många som umgås utomhus nu. I julas när jag skulle grilla med min farmor och farfar åkte vi till fem grillplatser innan vi hittade en ledig, säger Isak Carlsson, ingenjörsstudent vid Linnéuniversitetet.

Sensor kollar telefoner

Isak Carlsson har tillsammans med studentkompisarna Christoffer Eid och Olof Enström skapat appen Grillplatsify. Appen fungerar genom att en rörelsesensor placeras någonstans på grillplatsen. Om den känner av rörelse kollar den i nästa steg efter mobiltelefoner som har wifi, för att på så sätt säkerställa att det är människor och inte djur som är på plats. När båda dessa krav är uppfyllda markeras platsen som upptaget i appen.

Hittills är tre grillplatser i Kalmar utrustade med en sensor. Appen är just nu en prototyp, men ingenjörsstudenterna planerar att göra den tillgänglig för allmänheten inom kort, och både Kalmar och Nybro kommun har visat intresse.

– Det ju inte kul att packa korv, kol och tändvätska och komma till en grillplats som är upptagen. Vi hoppas få den färdigt så fort som möjligt, säger Christoffer Eid.

Källa: SVT

1 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng