Därför är bitcoin en eltjuv

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

– Det ligger i bitcoins natur att konsumera så här mycket elektricitet och det kommer inte att ändras i framtiden, om inte priset på bitcoins sjunker dramatiskt, säger Michel Rauchs, forskare på The Cambridge Center for Alternative Finance.

120 terawattimmar/år

Michel Rauchs och hans forskarkollegor har utvecklat ett verktyg som uppskattar hur mycket el det går åt för att skapa nya bitcoins och har kommit fram till att det i dagsläget går åt drygt 120 terawattimmar årligen, vilket motsvarar nästan Norges energiförbrukning under ett år.

Anledningen till att det är så energikrävande är att det krävs oerhörda mängder datorkraft för att räkna ut den blockkedjenyckel som behövs när en bitcointransaktionen ska genomföras. Den som hittar nyckeln genom så kallade mining eller farmning, kan ibland bli belönad med en del av en bitcoin, vilket i dagsläget gör det till en lukrativ verksamhet när en bitcoin värderas till nästan 50 000 dollar.

Musk ifrågasätts

I förra veckan investerade Elon Musks bolag Tesla 1,5 miljarder dollar i bitcoins. Men eftersom en stor del av bitcoins produceras av energi som kommer från kolkraftverk, ifrågasätts nu entreprenören, eftersom Tesla-bilarna ska representera en hållbar bilindustri.

– Tesla fick 1,5 miljarder dollar i klimatsubventioner under 2020 och nu spenderas pengarna på bitcoins, därför tycker jag att subventionerna borde undersökas. Elon Musk har kastat bort mycket av Teslas arbete genom att främja dessa energikrävande transaktioner, säger David Gerard, författare till boken Attack of the 50 Foot Blockchain.

För att komma åt miljöproblemet föreslår David Gerard en koldioxidskatt på kryptovalutorna.

Källa. BBC

 

15 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng