Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för bitcoin

Bitcoin Regnar Mot Grön Bakgrund

Bitcoin har startat starkt 2021 och slår nya värderingsrekord på nästan 40 000 dollar. Nu beräknas hela kryptovalutamarknaden vara värd 1 000 miljarder, det vill säga en biljon dollar.

Kryptovalutan bitcoin har stigit med närmare 30 procent sedan första januari i år och ett digitalt mynt kostar nu nästan drygt 37 500 dollar. De senaste 12 månaderna har den blockkedjebaserade valutan stigit med 380 procent. Denna rusning har inneburit att hela marknaden för alla kryptovalutor totalt värderas till 1000 miljarder dollar för första gången.

Tjurmarknad

En av orsakerna är att stora och etablerade investerare har börjat köpa på sig Bitcoin i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en klar tjurmarknad, när värdet stiger över tid, och vi får inte samma dippar på 30-40 procent som under 2017. Marknaden är mognare och köparna är större. Med det sagt är vi parabolisk fas som troligen mattas av, säger Vijay Ayyar, chef för verksamhetsutveckling för kryptovalutan Luno i Singapore.  

146 000 dollar

En av USA:s största investmentbanker JP Morgan tror att valutan tävlar med värdet på guld och skulle i slutändan kunna nå ett värde på 146 000 dollar. Detta då många ser det som ett alternativ till andra investeringskällor.

– Detta kommer troligen att attrahera fler kapitalförvaltare att diversifiera sina portföljer med just kryptovalutor eller guld för att balansera för inflationer och geopolitiska risker som kan påverka andra investeringar, säger Simon Chen, chef för investment and trading på kryptovalutaservicefirman Babel Finance.

Onormal uppgång

Men alla är inte lika positiva, däribland David Rosenberg, ekonomi och strateg på Rosenberg Research.

– Oavsett vilken tillgång är denna paraboliska uppgång på så här kort tid högst onormal, säger han.  

Källa: Al Jazeera, CNBC

8 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.