Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rekord för bitcoin

Bitcoin har startat starkt 2021 och slår nya värderingsrekord på nästan 40 000 dollar. Nu beräknas hela kryptovalutamarknaden vara värd 1 000 miljarder, det vill säga en biljon dollar.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 8 januari 2021 digit

Bitcoin Regnar Mot Grön Bakgrund

Kryptovalutan bitcoin har stigit med närmare 30 procent sedan första januari i år och ett digitalt mynt kostar nu nästan drygt 37 500 dollar. De senaste 12 månaderna har den blockkedjebaserade valutan stigit med 380 procent. Denna rusning har inneburit att hela marknaden för alla kryptovalutor totalt värderas till 1000 miljarder dollar för första gången.

Tjurmarknad

En av orsakerna är att stora och etablerade investerare har börjat köpa på sig Bitcoin i större utsträckning än tidigare.

– Vi ser en klar tjurmarknad, när värdet stiger över tid, och vi får inte samma dippar på 30-40 procent som under 2017. Marknaden är mognare och köparna är större. Med det sagt är vi parabolisk fas som troligen mattas av, säger Vijay Ayyar, chef för verksamhetsutveckling för kryptovalutan Luno i Singapore.  

146 000 dollar

En av USA:s största investmentbanker JP Morgan tror att valutan tävlar med värdet på guld och skulle i slutändan kunna nå ett värde på 146 000 dollar. Detta då många ser det som ett alternativ till andra investeringskällor.

– Detta kommer troligen att attrahera fler kapitalförvaltare att diversifiera sina portföljer med just kryptovalutor eller guld för att balansera för inflationer och geopolitiska risker som kan påverka andra investeringar, säger Simon Chen, chef för investment and trading på kryptovalutaservicefirman Babel Finance.

Onormal uppgång

Men alla är inte lika positiva, däribland David Rosenberg, ekonomi och strateg på Rosenberg Research.

– Oavsett vilken tillgång är denna paraboliska uppgång på så här kort tid högst onormal, säger han.  

Källa: Al Jazeera, CNBC

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.