Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

3D-hus i lera

Ett koldioxidneutralt hus helt i lera byggt av en 3D-printer med en form som ett getingbo. Det är resultatet av ett samarbete mellan en arkitektfirma och det italienska 3d-print bolaget WASP.  

Text Tim Leffler Foto WASP 18 februari 2021 digit

3D Printat Hus I Lera

3D-printade hus är ett fenomen som växt fram de senaste åren, i form av både lägenhetsbyggnader och prototyphus gjorde för planeten Mars.

Tecla-hus

Nu ser ytterligare en typ av 3D-printade hus dagens ljus. De kallas för Tecla-hus, där Tecla är en förkortning av technology and clay. Husen är utvecklade av World Advanced Savings Project, WASP, ett italienskt företag som gör stora 3D-skrivare, och det som är unikt med just dessa hus är att materialet enbart består av lera som är taget från platsen där de byggts i norra Italien.

Inspirerade av getingbo

Husen är inspirerade av getingartens spenslig murargetings bo, som bygger runda bon gjorda av just lera. Det tog runt 200 timmar för två stora 3D-skrivare som arbetade parallellt med att bygga huset i 12 millimeter tjocka lager åt gången.

– Husen är anpassningsbara utifrån det material som finns på platsen de byggs, säger skaparna vars förhoppning är att deras hus ska inspirera till andra projekt runt om i världen.

Källa: Singularity Hub

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.