Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

3D-hus i lera

3D Printat Hus I Lera

Ett koldioxidneutralt hus helt i lera byggt av en 3D-printer med en form som ett getingbo. Det är resultatet av ett samarbete mellan en arkitektfirma och det italienska 3d-print bolaget WASP.  

3D-printade hus är ett fenomen som växt fram de senaste åren, i form av både lägenhetsbyggnader och prototyphus gjorde för planeten Mars.

Tecla-hus

Nu ser ytterligare en typ av 3D-printade hus dagens ljus. De kallas för Tecla-hus, där Tecla är en förkortning av technology and clay. Husen är utvecklade av World Advanced Savings Project, WASP, ett italienskt företag som gör stora 3D-skrivare, och det som är unikt med just dessa hus är att materialet enbart består av lera som är taget från platsen där de byggts i norra Italien.

Inspirerade av getingbo

Husen är inspirerade av getingartens spenslig murargetings bo, som bygger runda bon gjorda av just lera. Det tog runt 200 timmar för två stora 3D-skrivare som arbetade parallellt med att bygga huset i 12 millimeter tjocka lager åt gången.

– Husen är anpassningsbara utifrån det material som finns på platsen de byggs, säger skaparna vars förhoppning är att deras hus ska inspirera till andra projekt runt om i världen.

Källa: Singularity Hub

18 februari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto WASP

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

Facebook drabbas av nekad IOS-spårning

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.