Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Svensk sand i 3D

Filament För 3D Printer

Idag används sand från Tyskland i 3D-skrivare, trots att svensk sand skulle innebära en bättre kvalitet till en lägre kostnad och ökad hållbarhet. Det konstaterar ett forskningsprojekt vid Rise.

– Den svenska sanden är av mycket bättre kvalitet. Produktkvaliteten blir bättre, formar och kärnor blir starkare och får bättre måttstabilitet. Dessutom kan vi dra ner bindemedelshalten. Närheten till leverantören är en annan viktig faktor för oss, säger Robert Andersson, processteknisk chef vid Volvo GTO i Skövde.

Lägre kostnader, bättre kvalitet

De 3D-skrivare som använder sand som råmaterial i svensk industri är från Tyskland, och vid beställningen av skrivarna har bolagen också varit tvungna att använda tysk sand. När nu garantitiden för 3D-skrivarna löper ut, öppnar det för ett byte av sanden. Därför sjösatte Rise projektet Sandbox för att se huruvida svensk sand kan vara ett alternativ.

Nu visar det sig att svensk sand innebär lägre kostnader, mindre miljöpåverkan och högre kvalitet på produkterna.

– När man värmer den svenska sanden så blir den lite mjukare och det blir färre sprickor i kärnorna. Sprickorna kan göra att metallen tränger in i kärnan och då uppstår defekter som måste rensas bort vilket är svårt eftersom de uppstår inuti gjutgodset. De här defekterna uppstår inte alls i samma utsträckning i vår svenska sand som i den tyska kvartssanden, berättar Ulf Gotthardsson som är forskare och projektledare vid Rise.

Volvo har bestämt sig

Sandprintrar används inom till exempel bygg- och gjuteriindustrin, där sand packas i lager och formas, precis som materialet i andra typer av 3D-printrar. Produkten som skrivs ut kan vara alltifrån stora delar av byggnader till mindre reservdelar som kugghjul och kan i vissa sammanhang till och med ersätta metall.

Volvo GTO har nu bytt ut sin sand och använder istället svensk sand.

Källa: Rise

13 januari 2021 Uppdaterad 14 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.