3D-hus i lera

3D Printat Hus I Lera

Ett koldioxidneutralt hus helt i lera byggt av en 3D-printer med en form som ett getingbo. Det är resultatet av ett samarbete mellan en arkitektfirma och det italienska 3d-print bolaget WASP.  

3D-printade hus är ett fenomen som växt fram de senaste åren, i form av både lägenhetsbyggnader och prototyphus gjorde för planeten Mars.

Tecla-hus

Nu ser ytterligare en typ av 3D-printade hus dagens ljus. De kallas för Tecla-hus, där Tecla är en förkortning av technology and clay. Husen är utvecklade av World Advanced Savings Project, WASP, ett italienskt företag som gör stora 3D-skrivare, och det som är unikt med just dessa hus är att materialet enbart består av lera som är taget från platsen där de byggts i norra Italien.

Inspirerade av getingbo

Husen är inspirerade av getingartens spenslig murargetings bo, som bygger runda bon gjorda av just lera. Det tog runt 200 timmar för två stora 3D-skrivare som arbetade parallellt med att bygga huset i 12 millimeter tjocka lager åt gången.

– Husen är anpassningsbara utifrån det material som finns på platsen de byggs, säger skaparna vars förhoppning är att deras hus ska inspirera till andra projekt runt om i världen.

Källa: Singularity Hub

18 februari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto WASP

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng