Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Whatsapp tappar

Whatsapp rasar på nedladdningslistorna samtidigt som meddelandeappar som Signal och Telegram växer. Men den kommande uppdateringen som tros ligga bakom tappet bygger enligt bolaget på en missuppfattning.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 26 januari 2021 säkerhet

Suddiga Människor I Rörelse

– Uppdateringen gjordes för att lägga in ett par funktioner för företagsmeddelande och för att skapa större transparens. Det finns inga förändringar kring vårt datadelande med Facebook någonstans i världen, säger Niamh Sweeney, director of public policy EMEA på Whatsapp.

Från Whatsapp till Signal

I samband med att användare i början av året blev underrättade om den kommande uppdateringen i februari, började en ryktet spridas att uppdateringen skulle innebära att Whatsapp skulle börja dela sina data med Facebook som äger appen.

Och det tros vara orsaken till den stora massa människor som verkar ha lämnat chattjänsten ibland annat Storbritannien. Enligt analytikerfirman App Annie har Whatsapp rasat från plats 8 till 23 av de mest nedladdade apparna. Samtidigt har alternativa chattappar som Signal och Telegram hämtat in sammanlagt över 32 miljoner användare på de brittiska öarna och mellan den 6 och 9 januari gick Signal från att ligga utanför topp 1000 till att bli den mest nedladdade appen.

– Den här typen av skiften mellan meddelandeappar är inte ovanligt. Det ligger i deras natur att användare kan komma och lämna i stora antal, särskilt om det finns någon yttre påverkan, eftersom de bygger på att man har kontakt med varandra. De senast åren har just kryptering och integritetskrav stått högt på användares agenda, säger Amir Ghodrati på App Annie.

Senarelagd uppdatering

I ljuset av det stora tappen och missförstånden kring uppdateringen skjuter nu Whatsapp upp uppdateringen till 15 maj.

– Vi vill vara tydliga med att policyuppdateringen inte påverkar integriteten och säkerheten när vi messar privat med vänner och familj, skriver Whatsapp på sin sajt.

Källa: The Guardian

 

 

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.