Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Irland granskar Insta

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 19 oktober 2020 säkerhet

Tjej Håller Ett Like Hjärta I Papp Ovanför Huvudet Som Hon Tittar På Och Ler Brett

– Data Protection Commissioner, DPC, har aktivt lyssnat till klagomål inom området och har identifierat oro som handlar om hur barns personliga data behandlas på Instagram, vilket kräver ytterligare granskning, säger Graham Doyle, kommissionär för irländska DPC.

Tillräckligt med skydd

Facebook, som äger Instagram, ska ha förnekat anklagelsern från DPC, som bland annat handlar om att barns mejladresser och telefonnummer har gjorts offentliga, men säger sig vara villig att samarbeta.

Granskningen från DPC handlar i huvudsak om att undersöka huruvida Facebook har lagligt stöd att behandla barns data och vidare om Facebook har infört tillräckliga åtgärder för skydd och begränsningar för barn på Instagram, där minimiåldern för att ha ett konto är 13 år.

Förälder undersöker

Undersökningen från DPC började, till viss del, med att den amerikanska dataforskaren och föräldern David Stier beräknade att minst 60 miljoner användare under 18 års ålder kan ha fått möjligheten att ändra sitt personliga Instagramkonto till ett företagskonto. På ett sådant konto är uppgifter om mejl och telefonnummer publika.

– Som förälder vill jag vara försäkrad om att Instagram är så övervakat som möjligt av vuxna, när det kommer till tonårskonton, säger David Stier.

Enligt Facebook har det sedan David Stiers påpekande tillkommit ett alternativ där det går att välja att göra uppgifterna osynliga.

Källa: BBC

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.