Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Irland granskar Insta

Instagram granskas av den irländska motsvarigheten till Datainspektionen. Bakgrunden är att plattformen kan ha misslyckats med att skydda data som rör personer under 18 år.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 19 oktober 2020 säkerhet

Tjej Håller Ett Like Hjärta I Papp Ovanför Huvudet Som Hon Tittar På Och Ler Brett

– Data Protection Commissioner, DPC, har aktivt lyssnat till klagomål inom området och har identifierat oro som handlar om hur barns personliga data behandlas på Instagram, vilket kräver ytterligare granskning, säger Graham Doyle, kommissionär för irländska DPC.

Tillräckligt med skydd

Facebook, som äger Instagram, ska ha förnekat anklagelsern från DPC, som bland annat handlar om att barns mejladresser och telefonnummer har gjorts offentliga, men säger sig vara villig att samarbeta.

Granskningen från DPC handlar i huvudsak om att undersöka huruvida Facebook har lagligt stöd att behandla barns data och vidare om Facebook har infört tillräckliga åtgärder för skydd och begränsningar för barn på Instagram, där minimiåldern för att ha ett konto är 13 år.

Förälder undersöker

Undersökningen från DPC började, till viss del, med att den amerikanska dataforskaren och föräldern David Stier beräknade att minst 60 miljoner användare under 18 års ålder kan ha fått möjligheten att ändra sitt personliga Instagramkonto till ett företagskonto. På ett sådant konto är uppgifter om mejl och telefonnummer publika.

– Som förälder vill jag vara försäkrad om att Instagram är så övervakat som möjligt av vuxna, när det kommer till tonårskonton, säger David Stier.

Enligt Facebook har det sedan David Stiers påpekande tillkommit ett alternativ där det går att välja att göra uppgifterna osynliga.

Källa: BBC

Senaste nytt

GDPR-böter i vården

4 december 2020

Datainspektionen har upptäckt brister i hur åtta vårdgivare styr och begränsar personalens åtkomst till huvudjournalsystemen. I sju av de åtta fallen kommer det leda till sanktionsavgifter på upp till 30 miljoner kronor.

Facebooks nya ögon

3 december 2020

Nu ska Facebooks policy för olämpligt innehåll granskas av ett råd, där bland andra Danmarks tidigare statsminister ingår. Bland de sex utvalda inläggen, som har ratats av Facebook, finns bilder på bröst i ett inlägg om bröstcancer.  

Amazons framtid

3 december 2020

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Teams mot dåligt nät

2 december 2020

Snart kommer du att få meddelande som köas och videomöten med sämre bildkvalitet. Det är två lösningar som kommer under 2021 för att underlätta för den med dåligt internet.

App hittar solen

2 december 2020

Nu blir det lätt att hitta uteserveringen eller parken med extra många soltimmar. En ny app visar om platser ligger i skugga eller har solljus när solen står i olika lägen. 

Oklar visselblåsning

1 december 2020

Trots lagkrav har många bolag och kommuner ännu inte förberett funktioner för visselblåsning. Den nya lagen träder i kraft om ett år och enligt en ny undersökning vill drygt hälften av de tillfrågade att anmälningar inte hanteras av arbetsgivaren utan av en tredje part, till exempel en advokatbyrå.