Whatsapp tappar

Suddiga Människor I Rörelse

Whatsapp rasar på nedladdningslistorna samtidigt som meddelandeappar som Signal och Telegram växer. Men den kommande uppdateringen som tros ligga bakom tappet bygger enligt bolaget på en missuppfattning.

– Uppdateringen gjordes för att lägga in ett par funktioner för företagsmeddelande och för att skapa större transparens. Det finns inga förändringar kring vårt datadelande med Facebook någonstans i världen, säger Niamh Sweeney, director of public policy EMEA på Whatsapp.

Från Whatsapp till Signal

I samband med att användare i början av året blev underrättade om den kommande uppdateringen i februari, började en ryktet spridas att uppdateringen skulle innebära att Whatsapp skulle börja dela sina data med Facebook som äger appen.

Och det tros vara orsaken till den stora massa människor som verkar ha lämnat chattjänsten ibland annat Storbritannien. Enligt analytikerfirman App Annie har Whatsapp rasat från plats 8 till 23 av de mest nedladdade apparna. Samtidigt har alternativa chattappar som Signal och Telegram hämtat in sammanlagt över 32 miljoner användare på de brittiska öarna och mellan den 6 och 9 januari gick Signal från att ligga utanför topp 1000 till att bli den mest nedladdade appen.

– Den här typen av skiften mellan meddelandeappar är inte ovanligt. Det ligger i deras natur att användare kan komma och lämna i stora antal, särskilt om det finns någon yttre påverkan, eftersom de bygger på att man har kontakt med varandra. De senast åren har just kryptering och integritetskrav stått högt på användares agenda, säger Amir Ghodrati på App Annie.

Senarelagd uppdatering

I ljuset av det stora tappen och missförstånden kring uppdateringen skjuter nu Whatsapp upp uppdateringen till 15 maj.

– Vi vill vara tydliga med att policyuppdateringen inte påverkar integriteten och säkerheten när vi messar privat med vänner och familj, skriver Whatsapp på sin sajt.

Källa: The Guardian

 

 

26 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflersäkerhetFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng