Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hyreshus i 3D-print

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 30 november 2020 digit

Hyreshus

Genom att 3D-printa ut det första lägenhetshuset i Tyskland visar vi att den här nya byggtekniken också kan användas för att skriva ut storskaliga bostäder, säger Thomas Imbacher, Managing Director Marketing & Innovation på Peri Group.

Lägenhetshuset i den tyska staden Wallenhausen byggs i samarbete med den danska 3D-skrivartillverkaren Cobod. Huset är på 380 kvadratmeter och här använder sig Peri av Cobods 3D-skrivare Bod2 som är 20 meter lång och 12,5 meter bred. Maskinen ska kunna mata ut en meter betong i sekunden, vilket innebär tio ton material per timme.

Hus

Hyreshuset är på 380 kvadratmeter.

Enfamiljshuset består av två våningar och har en boyta på ungefär 80 kvadratmeter per våning. Peri menar att det är det första enfamiljshuset i Tyskland som 3D-printats för marknaden.

I de båda byggena används en speciell betong, som heter i.tech och har utvecklats för att kunna appliceras utan form. Inget av husen byggs i experimentellt syfte utan husen ska, till skillnad från andra 3D-projekt i närtid, bosättas på riktigt framöver.

Källa: 3dp, Singularity Hub

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.