Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hyreshus i 3D-print

Hyreshus

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Genom att 3D-printa ut det första lägenhetshuset i Tyskland visar vi att den här nya byggtekniken också kan användas för att skriva ut storskaliga bostäder, säger Thomas Imbacher, Managing Director Marketing & Innovation på Peri Group.

Lägenhetshuset i den tyska staden Wallenhausen byggs i samarbete med den danska 3D-skrivartillverkaren Cobod. Huset är på 380 kvadratmeter och här använder sig Peri av Cobods 3D-skrivare Bod2 som är 20 meter lång och 12,5 meter bred. Maskinen ska kunna mata ut en meter betong i sekunden, vilket innebär tio ton material per timme.

Hus

Hyreshuset är på 380 kvadratmeter.

Enfamiljshuset består av två våningar och har en boyta på ungefär 80 kvadratmeter per våning. Peri menar att det är det första enfamiljshuset i Tyskland som 3D-printats för marknaden.

I de båda byggena används en speciell betong, som heter i.tech och har utvecklats för att kunna appliceras utan form. Inget av husen byggs i experimentellt syfte utan husen ska, till skillnad från andra 3D-projekt i närtid, bosättas på riktigt framöver.

Källa: 3dp, Singularity Hub

30 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.