Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Golfa med 3D-print

Golf 3Dprint

Cobra har tillsammans med HP tagit fram världens första 3D-printade golfklubba. Lanseringen sägs vara början på stora förändringar inom sporten.

– Det här är en så stor innovation att den för alltid kan förändra hur golfklubbor byggs. Först ut är en putter, och vi har mycket mer på gång under nästa år och framåt, säger Martin Willners, nordisk marknadschef för Cobra och Puma.

Den första puttern som skapats med tekniken heter Supersport-35 Blade. Tidigare har 3D-skrivare använts till att ta fram prototyper och delar till golfklubbor, men tekniken har ansetts för långsam och dyr, vilket ändrades när HP började med sin Metal Jet-teknik.

– Vi har hoppats att den dagen skulle komma där vi kunde använda tekniken för något annat än bara prototyper. Metal Jet-tekniken som HP använder kanske inte ersätter alla konventionella tillverkningsmetoder som vi använder för närvarande. Men det är väldigt mycket närmare än vi trodde att det skulle vara både ur kostnad och leveranssynpunkt, säger Ryan Roach, Senior Principle Innovation Engineer på Cobra.

En fördel med 3D-printade golfklubbor ska vara att det är lätt att ta fram en ny prototyp eller göra finjusteringar, eftersom det varken kräver verktyg eller gjutformar. Cobra menar att man kan testa mellan 10 och 20 prototyper på samma tid som det tar att utveckla en prototyp med traditionella metoder.

Källa: Golfbranschen

24 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.