Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Minskat mobilsug

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 januari 2021 digit

Mobil 960640

Vi uppskattar att den genomsnittliga ersättningscykeln för smartphones har förlängts från lägstanivån på 25 månader 2015 till en topp på 40 månader 2020. Europeiska konsumenter byter idag sina telefoner mindre ofta på grund av bland annat bristande hårdvaruinnovation och pandemin som orsakat kaos i regionen, säger Boris Metodiev, Associate Director på Strategy Analytics. 

De kommande fem åren lär dock utvecklingen vända. När ekonomin återhämtar sig och allt fler vill ha 5G-telefoner förutspår Strategy Analytics att snittpersonen lär ha sin telefon i 39 månader 2021 och 33 månader 2025. 

Det finns en stor variation i hur ofta snittpersonen i olika europeiska länder byter sin telefon. 

I Storbritanninen byter konsumenter ut sina smartphones i snitt ungefär vartannat år, men i Frankrike uppgraderar man sin telefon i snitt var tredje år. Lokala faktorer, som exempelvis 5G-beredskap, spelar en stor roll i hur ofta befolkningen investerar i nya telefoner, säger Boris Metodiev. 

Källa: Strategy Analytics

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.