Minskat mobilsug

Mobil 960640

I Västeuropa byter numera genomsnittet sin telefon var 40:e månad. Det är en rekordhög siffra, men som beräknas sjunka till var 33:e månad till 2025 och skillnaderna mellan olika länder är stor.

Vi uppskattar att den genomsnittliga ersättningscykeln för smartphones har förlängts från lägstanivån på 25 månader 2015 till en topp på 40 månader 2020. Europeiska konsumenter byter idag sina telefoner mindre ofta på grund av bland annat bristande hårdvaruinnovation och pandemin som orsakat kaos i regionen, säger Boris Metodiev, Associate Director på Strategy Analytics. 

De kommande fem åren lär dock utvecklingen vända. När ekonomin återhämtar sig och allt fler vill ha 5G-telefoner förutspår Strategy Analytics att snittpersonen lär ha sin telefon i 39 månader 2021 och 33 månader 2025. 

Det finns en stor variation i hur ofta snittpersonen i olika europeiska länder byter sin telefon. 

I Storbritanninen byter konsumenter ut sina smartphones i snitt ungefär vartannat år, men i Frankrike uppgraderar man sin telefon i snitt var tredje år. Lokala faktorer, som exempelvis 5G-beredskap, spelar en stor roll i hur ofta befolkningen investerar i nya telefoner, säger Boris Metodiev. 

Källa: Strategy Analytics

26 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng