Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Google vs Australien

Australiens Flagga Tecknad

Australien vill att Google betalar ut pengar till de nyhetsbolag vars nyheter dyker upp i sökmotorn. Om lagförslaget går igenom kan det få konsekvenser för Googles verksamhet i hela världen.  

– Om det här blir lag har vi inget egentligt alternativ än att sluta med att göra Google Search tillgängligt i Australien, säger Googles regionalchef Mel Silva.

Pengar till nyhetsorganisationer

Om lagförslaget som har diskuterats under en längre tid i Australien blir verklighet, skulle det innebära att Google skulle behöva betala en summa pengar till nyhetsorganisationer varje gång någon söker eller delar deras nyheter på Googles plattform.

Det är oklart hur mycket pengar det skulle handla om och huruvida det även innefattar andra tjänster som Google äger, som till exempel Youtube, är i dagsläget oklart.

USA manar till lugn

Många följer Australiens val i frågan noga för och spekulerar kring huruvida deras beslut kan bli ett prejudikat för andra länder. Men regeringen i USA, där Google är baserade, vädjar landet till att inte stressa fram en sådan extraordinär lag som kan få långtgående konsekvenser.

Samtidigt har avtal förhandlats fram i Europa mellan Frankrike och Google om liknande utbetalningar till nyhetsorganisationer, men avtalen är få och inte lika svepande som den lag Australien föreslår.  

Sätt att komma runt

Skulle lagen gå igenom diskuteras redan hur personer och företag skulle kunna använda olika tjänster, så kallad VPN, för att komma åt och använda Google US istället, som därmed inte skulle vara bundna av samma lagar.

Precis som i övriga världen står Google för mellan 90 och 95 procent av all den sökta trafiken, en bra bit före alternativ som Yahoo och Bing.

Källa BBC

25 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.