Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Google vs Australien

Australien vill att Google betalar ut pengar till de nyhetsbolag vars nyheter dyker upp i sökmotorn. Om lagförslaget går igenom kan det få konsekvenser för Googles verksamhet i hela världen.  

Text Tim Leffler Foto Adobestock 25 januari 2021 digit

Australiens Flagga Tecknad

– Om det här blir lag har vi inget egentligt alternativ än att sluta med att göra Google Search tillgängligt i Australien, säger Googles regionalchef Mel Silva.

Pengar till nyhetsorganisationer

Om lagförslaget som har diskuterats under en längre tid i Australien blir verklighet, skulle det innebära att Google skulle behöva betala en summa pengar till nyhetsorganisationer varje gång någon söker eller delar deras nyheter på Googles plattform.

Det är oklart hur mycket pengar det skulle handla om och huruvida det även innefattar andra tjänster som Google äger, som till exempel Youtube, är i dagsläget oklart.

USA manar till lugn

Många följer Australiens val i frågan noga för och spekulerar kring huruvida deras beslut kan bli ett prejudikat för andra länder. Men regeringen i USA, där Google är baserade, vädjar landet till att inte stressa fram en sådan extraordinär lag som kan få långtgående konsekvenser.

Samtidigt har avtal förhandlats fram i Europa mellan Frankrike och Google om liknande utbetalningar till nyhetsorganisationer, men avtalen är få och inte lika svepande som den lag Australien föreslår.  

Sätt att komma runt

Skulle lagen gå igenom diskuteras redan hur personer och företag skulle kunna använda olika tjänster, så kallad VPN, för att komma åt och använda Google US istället, som därmed inte skulle vara bundna av samma lagar.

Precis som i övriga världen står Google för mellan 90 och 95 procent av all den sökta trafiken, en bra bit före alternativ som Yahoo och Bing.

Källa BBC

Senaste nytt

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 och beror bland annat på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.

Facebook backar

24 februari 2021

Nu finns det återigen nyheter i Facebooks flöde i Australien. Det innebär att sociala medie-bolaget därmed har gått med på att betala en mindre ersättning till nyhetsmedier som delas på Facebook.

Google större än Mac

23 februari 2021

Under förra året såldes det för första gången fler Chromebooks än Mac-datorer. Utvecklingen kan ses som en varning till både Microsoft och Apple.Apple.