Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Geelys nya partner

Drapperad Kinesisk Flagga

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

– Som en av stor kinesisk biltillverkare med global räckvidd har Geely den unika erfarenheten och resurser för att utforma, producera och lansera energieffektiva, tillförlitliga och säkra bilar i stor skala, säger Robin Li, CEO på Baidu.

Kinas Google

Baidu brukar kallas för Kinas Google och ger sig alltså nu in på marknaden för elektriska bilar tillsammans med Geely. Tanken är att bland annat slå ihop Geelys open source-teknik Sustainable Experience Architecture, SEA tillsammans med Baidus system för självkörande fordon. Geely kommer stå för fordonen och Baidu för tekniken bakom körningen i det nya bolaget som ännu inte fått ett namn.

Samarbete med Volvo

Geely äger bland annat Volvo Cars, som sedan tidigare redan har ett samarbete med Baidu där det kinesiska bolagets AI-teknik ska hjälpa Volvo att utveckla självkörande och uppkopplade bilar för den kinesiska marknaden.

– Det strategiska partnerskapet kommer framförallt innebära en samverkan i kring forskning, utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade fordon, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Nyheten om det nya samarbetet kommer bara några dagar efter att det kommit uppgifter om att Hyundai och Apple för samtal om att utveckla elbilar.

Källa: Caranddriver.com, SvD

 

12 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto digit

Senaste nytt

Självkörande pizza

14 april 2021

I Houston levereras nu Dominos pizzor med den självkörande bilen Nuro R2. Det är det första självkörande fordonet i USA som fått tillstånd att köra, utan federala säkerhetskrav.

Rysk attack mot Sverige

14 april 2021

Säpo misstänker grovt dataintrång från ryska underrättelsetjänsten GRU mot Riksidrottsförbundet i Sverige. Men åklagaren har beslutat att lägga ned förundersökningen eftersom det inte finns förutsättningar för lagföring utomlands och utlämning till Sverige saknas.

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.