Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Geelys nya partner

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

Text Tim Leffler Foto digit 12 januari 2021 digit

Drapperad Kinesisk Flagga

– Som en av stor kinesisk biltillverkare med global räckvidd har Geely den unika erfarenheten och resurser för att utforma, producera och lansera energieffektiva, tillförlitliga och säkra bilar i stor skala, säger Robin Li, CEO på Baidu.

Kinas Google

Baidu brukar kallas för Kinas Google och ger sig alltså nu in på marknaden för elektriska bilar tillsammans med Geely. Tanken är att bland annat slå ihop Geelys open source-teknik Sustainable Experience Architecture, SEA tillsammans med Baidus system för självkörande fordon. Geely kommer stå för fordonen och Baidu för tekniken bakom körningen i det nya bolaget som ännu inte fått ett namn.

Samarbete med Volvo

Geely äger bland annat Volvo Cars, som sedan tidigare redan har ett samarbete med Baidu där det kinesiska bolagets AI-teknik ska hjälpa Volvo att utveckla självkörande och uppkopplade bilar för den kinesiska marknaden.

– Det strategiska partnerskapet kommer framförallt innebära en samverkan i kring forskning, utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade fordon, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Nyheten om det nya samarbetet kommer bara några dagar efter att det kommit uppgifter om att Hyundai och Apple för samtal om att utveckla elbilar.

Källa: Caranddriver.com, SvD

 

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.