Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Smarta tech-däck

Från och med 2023 kommer alla Michelin-däck vara utrustade med RFID-chip. Tekniken ska öka säkerheten på vägarna och kan komma att bli viktig i utvecklingen av självkörande bilar.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 15 december 2020 digit

Bilar Ovanifrån

– Vi arbetar målinriktat tillsammans med biltillverkare för att utveckla algoritmerna som konverterar data från RFID-chipet till personifierad information till bilisten bakom ratten om varje däcks tillstånd. RFID-tekniken gör det möjligt att identifiera varje enskilt däck, vilket betyder att när tekniken integreras som standard i våra personbilsdäck kommer bilisten i framtiden att få viktiga upplysningar inne i förarhytten om däcken på samma sätt som man idag får information om bränslemängd och utomhustemperatur, säger Michael Ewert, VP Global Sales OE, Michelin.

Det blir allt viktigare att en bil utrustas med rätt däck och att bilens system anpassas efter den aktuella utrustningen. Om man identifierar vilka däck som är monterade så kan bilens datorer anpassa köregenskaperna. Det kan även leda till nya tjänster, bland annat att kunna förutsäga däckens tillstånd.

Michelin utrustar därför alla personbilsdäck med RFID-chip, det vill säga Radio Frequency Identification, från och med 2023.

I år levererar bolaget 1,5 miljoner RFID-anslutna däck till bilindustrin. Michelin menar att tekniken kan bli viktig i utvecklingen av framtidens självkörande bilar, därför att när däcken blir anslutna till nätet kan de sammankopplas med bilens dator och aktiva säkerhetssystem.

– I den utsträckning som bilens dator kan kommunicera direkt med verkstaden, öppnar våra RFID-anslutna däck en helt ny värld. Det som sker är att man enkelt kan identifiera däcket och genom att följa körmönstret på bilen, så kan man via algoritmer förutsäga när det är dags att titta på däcken. Verkstaden kan proaktivt följa kundens däck och förbereda däckbyte vid nästa service eller verkstadsbesök, säger Anders Svensson, Senior Commercial Manager OE, Michelin Nordic.

Tekniken ska öka säkerheten på vägarna, på så sätt att antisladdsystem och andra säkerhetssystem kan anpassa sig till däckens exakta skick. När systemen hjälper till vid exempelvis nödbrömsningar så sker det utifrån däckens maximala egenskaper vid det tillfället, vilket ska öka kontrollen över bilen. På samma sätt lär precisionsinställningarna av säkerhets- och stödsystem bli viktigt i resan mot självkörande bilar.

Redan idag utrustar Michelin 90 procent av sina lastbilsdäck med RFID-chip, och till 2023 ska siffran vara 100 procent även här.

Källa: Michelin

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.