Geelys nya partner

Drapperad Kinesisk Flagga

Bilkoncernen Geely ska starta ett nytt bolag tillsammans med techbolaget Baidu som driver Kinas största sökmotor. Tillsammans ska de utveckla elektrifierade fordon.

– Som en av stor kinesisk biltillverkare med global räckvidd har Geely den unika erfarenheten och resurser för att utforma, producera och lansera energieffektiva, tillförlitliga och säkra bilar i stor skala, säger Robin Li, CEO på Baidu.

Kinas Google

Baidu brukar kallas för Kinas Google och ger sig alltså nu in på marknaden för elektriska bilar tillsammans med Geely. Tanken är att bland annat slå ihop Geelys open source-teknik Sustainable Experience Architecture, SEA tillsammans med Baidus system för självkörande fordon. Geely kommer stå för fordonen och Baidu för tekniken bakom körningen i det nya bolaget som ännu inte fått ett namn.

Samarbete med Volvo

Geely äger bland annat Volvo Cars, som sedan tidigare redan har ett samarbete med Baidu där det kinesiska bolagets AI-teknik ska hjälpa Volvo att utveckla självkörande och uppkopplade bilar för den kinesiska marknaden.

– Det strategiska partnerskapet kommer framförallt innebära en samverkan i kring forskning, utveckling och produktion av intelligenta och uppkopplade fordon, skriver Geely i ett pressmeddelande.

Nyheten om det nya samarbetet kommer bara några dagar efter att det kommit uppgifter om att Hyundai och Apple för samtal om att utveckla elbilar.

Källa: Caranddriver.com, SvD

 

12 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto digit

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng