Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Fem hållbara tips

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Text Tim Leffler Foto Adobestock 21 januari 2021 digit

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

– Oavsett om du köper in datorer åt flera tusen anställda eller bara åt dig själv, är tanken att våra praktiska tips och råd ska underlätta för dig att hantera dina IT-produkter mer cirkulärt" säger Clare Hobby, från TCO Development, en av organisationerna som grundat Circular Electronics Day.

50 miljoner ton elavfall

Enligt TCO har vi idag en ekonomisk modell där mycket naturresurser utvinns för att tillverka produkter som vi använder ganska korta tidsperioder. Förutom att vi genom det förbrukar ändliga resurser skapas också elavfall varje år på runt 50 miljoner ton.

– Alla kan göra något. Engagera din organisation på ett positivt sätt genom att be om mer hållbara elektroniska produkter eller börja med din egen elektronikanvändning. Varje steg mot mer cirkulär hantering av it-produkter är en vinst för miljön

Inspirera andra

Inför Circular Electronics Day, som mer än 20 organisationer och bolag i Sverige står bakom, har TCO Development tagit fram tips för hur såväl privatpersoner som organisationer kan bli bättre på att återvinna och återanvända tekniska produkter.

– I år vill vi att Circular Electronics Day ska belysa verkliga exempel på hur organisationer och konsumenter bidrar till att bygga en cirkulär ekonomi genom att hantera sina it-produkter mer varsamt. Genom att använda hashtaggen #CircularElectronicsDay kan du vara med och inspirera andra, säger Clare Hobby.

Fem tips på en hållbarare it-hantering

  1. Förläng livslängden på dina it-produkter. Detta är det viktigaste du kan göra för att minska miljöavtrycket. Uppgradera och reparera dina produkter så att de håller längre. Det finns en marknad för begagnade produkter, där du kan köpa och sälja din elektronikär.
  2. Om du behöver köpa ny elektronik, håll utkik efter en hållbarhetscertifiering där cirkulära krav ingår och en oberoende part kontrollerar att kraven uppfylls.
  3. Välj en hållbar produkt som du kan använda länge. Undvik att köpa elektronik som inte går att reparera och uppgradera. Då riskerar du inte att den måste slängas efter kort användningstid.
  4. Klimatkompensera avtrycket från ditt e-avfall, antingen genom att återvinna en annan likvärdig produkt eller genom att köpa en kompensationstjänst.
  5. Elektronik innehåller värdefulla resurser som kan återanvändas. Om det inte är möjligt att återanvända eller att någon annan kan återanvända den, ta den till en elektronikåtervinnare där de hanterar produkter på ett ansvarsfullt sätt.

Källa: TCO Development

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.