Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Rent avfall i Västerås

Bulldoser På Soptipp

Det här är en soptipp från förr i tiden.

VafabMiljö i Västerås utbildar skolor och företag i avfallshantering. När pandemin slog till fick kommunalförbundet ställa om och spelade istället in allt utbildningsmaterial i en studio, vilket både har uppskattats och gett mersmak.

– När pandemin kom på allvar fattade vi ett snabbt beslut om att ställa in våra föreläsningar, men eftersom vi ville fullfölja vårt uppdrag spelade vi istället in filmer om ämnet. Resultatet blev väldigt lyckat, säger Eva Favaro, kommunikationschef på avfallshanteringsbolaget VafabMiljö.

Förbättra hållbarhetstrappan

VafabMiljö är ett kommunalförbund i Västerås som ansvarar för avfallshantering, insamling, behandling och avsättning, för tolv kommuner i Västmanland samt Enköping och Heby kommun.

Med ett så förhållandevis stort upptagningsområde menar Eva Favaro att bolaget har en stor möjlighet att påverka den så kallade avfallstrappan, som från högsta till lägsta trappsteget går ut på att minimera, återanvända, återvinna, utvinna energi ur, och sist deponera avfall.

Informera på film

En del i VafabMiljös uppdrag handlar om att åka ut och informera i främst skolor, men också på företag, bostadsbolag och i bostadsrättsföreningar. Något som blev omöjligt under pandemin.

Efter att kommunalförbundet varit tvungna att tacka nej när lärare från flera skolor hörde av sig för att boka in dem, kläcktes idéen om att istället spela in föreläsningarna. Flera saker var viktiga: det skulle se proffsigt ut, anpassas efter varje målgrupp och presenteras av miljöinformatörerna på VafabMiljö.

– Våra föreläsningar brukar vara populära, inte minst på skolorna. Därför ville vi se till så att det fanns material även under pandemin. Vi spelade in fyra filmer för målgrupperna lågstadiet, mellanstadiet, högstadiet/gymnasiet och SFI, tillsammans med ett produktionsbolag i en studio här i Västerås. Även under dessa filmföreläsningar har klasserna möjlighet att chatta och ställa frågor till miljöinformatörerna i filmen, säger Eva Favaro.

Filmerna har blivit väldigt uppskattade och nu planeras fler filminspelningar som riktar sig till bostadsrättsföreningar, företag och andra organisationer.

Eva Favaro Proffe

Eva Favaro, kommunikationschef på VafabMiljö.

– Vi har företag utanför vår region som ibland hört av sig och vill boka oss, vilket har varit svårt att genomföra eftersom de inte ingått i vårt upptagningsområde. Men nu skulle vi istället kunna hänvisa till våra filmer.

I framtiden tror Eva Favaro också att på att utnyttja den digitala plattformen med till exempel e-utbildningar, inte minst för elevernas skull.

Gamification för att sortera rätt

Parallellt med utbildningarna märks det på alla de återvinningscentraler som VafabMiljö hanterar att besökarna blivit mer intresserade av att få veta var deras avfall tar vägen, vad som återvinns och vad som återbrukas, och om det finns möjlighet att följa vad som händer med allt det som kastas.

– Vi tror på återkoppling till alla som sorterar. Framöver kanske en kan tänka sig en sorts gamification-app där du får notiser till din telefon om hur mycket material som sorterats, vad det gör för miljön och vad det ska användas till.

16 december 2020 Uppdaterad 17 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, VafabMiljö

Rekommenderad läsning

Motorsåg960640

Husqvarna delar verktyg

25 mar 2021 digit

Inför påsk rullas Grannboxen ut, en delningstjänst där grannar erbjuds att abonnera på ett fullt verktygsskåp. Nu söks villaägare i Stockholm, som kan tänka sig att testa det nya cirkulära konceptet.

En Dimmig Skog I Alsace I Frankrike

Sandvikens hållbaraste kontor

23 mar 2021 digit

Nya kontor på Sandbacka Science Park har fokus på hållbarhet och all utrusning, inklusive it och datorer, är återanvända produkter. De sex kontoren är avsedda för startups och småföretag och intresset har varit stort, långt innan inflyttning.

Axfood Matsvinn

Mindre svinn på Axfood

11 mar 2021 digit

Automatiserade varubeställningar och handdatorer som identifierar varor med kort datum har minskat matsvinnet från Axfoods butikskedjor till rekordsiffran 1,26 procent.

Olika Mjölkprodukter Och Ägg Mot Gul Bakgrund

Norrmejerier optimerar rutten

2 mar 2021 digit

Norrmejerier kör långa sträckor för att leverera varor till sina kunder. För att minska klimatpåverkan arbetar bolaget både med ruttoptimering och samdistribution.

Träd 960640

AI gör Sverige klimatsmart

24 feb 2021 digit

AI kan hjälpa oss att möta klimatutmaningarna och genom forskning, en gemensam databank och övergripande samarbeten kan Sverige bli bäst på området. Det visar en ny rapport från bland annat AI Sweden och Rise. 

Bitcoin Mot Rosa Bakgrund

Bitcoin som eltjuv

15 feb 2021 digit

För att skapa bitcoins krävs enorma mängder datorkraft, vilket i sin tur kräver enorma mängder energi och ger stora klimatavtryck. Efter att Elon Musks bolag Tesla nyligen investerade 1,5 miljarder dollar i bitcoins höjs nu röster om koldioxidskatt på kryptovalutor.

Reservdel Dator

Reservdelar till salu

26 jan 2021 digit

Nu kan du köpa reservdelar från datorer som inte kan återanvändas. Det är bolaget Inrego som lanserar den nya produktgruppen, efter att ha konstaterat ett ökat intresse för återbruk av it-utrustning.

Kretskort Mm Som Skräp

3 500 hållbara produkter

17 dec 2020 digit

TCO Development har utvecklat en tjänst där användare kan gå in och jämföra it-produkter och deras klimatavtryck. I dagsläget är mer än 3 500 produkter certifierade.

Uppsala 960640

Bäst på upphandling

14 dec 2020 digit

Uppsala har utsetts till Sveriges bästa klimatstad. Upphandling med mätbara krav på hållbarhet och ett tajt samarbete mellan it- och hållbarhetsavdelningen har varit viktiga verktyg för att uppnå FN:s Agenda 2030.