Fem hållbara tips

Fem Färgglada Cirklar Mot Vit Bakgrund

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

– Oavsett om du köper in datorer åt flera tusen anställda eller bara åt dig själv, är tanken att våra praktiska tips och råd ska underlätta för dig att hantera dina IT-produkter mer cirkulärt" säger Clare Hobby, från TCO Development, en av organisationerna som grundat Circular Electronics Day.

50 miljoner ton elavfall

Enligt TCO har vi idag en ekonomisk modell där mycket naturresurser utvinns för att tillverka produkter som vi använder ganska korta tidsperioder. Förutom att vi genom det förbrukar ändliga resurser skapas också elavfall varje år på runt 50 miljoner ton.

– Alla kan göra något. Engagera din organisation på ett positivt sätt genom att be om mer hållbara elektroniska produkter eller börja med din egen elektronikanvändning. Varje steg mot mer cirkulär hantering av it-produkter är en vinst för miljön

Inspirera andra

Inför Circular Electronics Day, som mer än 20 organisationer och bolag i Sverige står bakom, har TCO Development tagit fram tips för hur såväl privatpersoner som organisationer kan bli bättre på att återvinna och återanvända tekniska produkter.

– I år vill vi att Circular Electronics Day ska belysa verkliga exempel på hur organisationer och konsumenter bidrar till att bygga en cirkulär ekonomi genom att hantera sina it-produkter mer varsamt. Genom att använda hashtaggen #CircularElectronicsDay kan du vara med och inspirera andra, säger Clare Hobby.

Fem tips på en hållbarare it-hantering

  1. Förläng livslängden på dina it-produkter. Detta är det viktigaste du kan göra för att minska miljöavtrycket. Uppgradera och reparera dina produkter så att de håller längre. Det finns en marknad för begagnade produkter, där du kan köpa och sälja din elektronikär.
  2. Om du behöver köpa ny elektronik, håll utkik efter en hållbarhetscertifiering där cirkulära krav ingår och en oberoende part kontrollerar att kraven uppfylls.
  3. Välj en hållbar produkt som du kan använda länge. Undvik att köpa elektronik som inte går att reparera och uppgradera. Då riskerar du inte att den måste slängas efter kort användningstid.
  4. Klimatkompensera avtrycket från ditt e-avfall, antingen genom att återvinna en annan likvärdig produkt eller genom att köpa en kompensationstjänst.
  5. Elektronik innehåller värdefulla resurser som kan återanvändas. Om det inte är möjligt att återanvända eller att någon annan kan återanvända den, ta den till en elektronikåtervinnare där de hanterar produkter på ett ansvarsfullt sätt.

Källa: TCO Development

21 januari 2021Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng