Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Världens snabbaste 5G

KTH har utrustat ett X2000-tåg med 5G. Under färden fick passagerarna dela på en internetuppkoppling på 1 267 megabit per sekund, vilket är den högsta hastigheten som ett reguljärt tåg någonsin haft.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 8 december 2020 digit

Tåg Mindre 960640

– Med 5G går det att hålla eller delta i videomöten på tåget. 4G kan ha upp till en sekunds fördröjning, i 5G är motsvarande fördröjning mindre än en tiondel av detta, säger Claes Beckman, forskare på avdelningen Kommunikationssystem vid KTH.

I projektet har Claes Beckman samarbetat med Icomera, och de har tillsammans utvecklat tekniken som testats i Tele2:s 5G-nät ombord på X2000-tåget. Enkelt förklarat kan man säga att tekniken gör det möjligt att slå ihop flera radiosignaler från olika mobiloperatörer och system, vilket ger höga dataöverföringshastigheter och låg fördröjning.

– Tekniken gör att alla ombord på ett tåg har bästa möjliga uppkoppling och får samma digitala upplevelse, både jobbmässigt under videomöten eller som rent nöje när film eller tv-serier streamas. Det blir lite av en demokratifråga, alla får tillgång till bästa möjliga hastighet.

Claes Beckman menar även att kraven på högkvalitativa videouppkopplingar kommer att öka så snart som pandemin är över och tågresandet tar fart igen.

– Ska fler välja tåget framför andra färdmedel är en stabil internetuppkoppling en avgörande förutsättning.

Källa: KTH

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.