Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Första vakuumfärden

Bolaget Virgin Hyperloop har genomfört sitt första test med mänskliga passagerare. Konceptet Hyperloop använder vakuum som transportmedel och ska i framtiden kunna nå hastigheter på runt 1 200 kilometer i timmen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Virgin Hyperloop 9 november 2020 digit

Virginhyperloop

Första färden ägde rum utanför Las Vegas och passagerarna var Virgin Hyperloops medgrundare Josh Giegel och Sara Lucian, chef för passagerarupplevelsen.

Podden de färdades i kallas X2 eller Pegasus Pod, den åkte på en 500 meter lång testbana och accelererade upp till 170 kilometer i timmen innan den saktade ned, för att inbromsningen inte skulle bli för stark.

Idén till Hyperloop-konceptet lanserades 2013 av Elon Musk med visionen om ett futuristiskt transportsystem där höghastighetståg körs inuti en tunnel där det råder nästintill vakuum. Eftersom luftmotståndet är så litet kan tågen nå hastigheter på hela 1 200 kilometer i timmen, men dessa farter har inte Virgin Hyperloop eller dess konkurrenter varit i närheten av än.

En Hyperloop består av tre delar, nämligen ett chassi att färdas i, vilket kallas pod, en tub att färdas genom och ett spår att färdas på.

Källa: The Verge

Senaste nytt

Hinder för AI-Sverige

30 november 2020

Fortfarande är AI framförallt en teknik för större svenska bolag. Under förra året stod tio svenska bolag för 65 procent av utveckling och forskning inom AI. Det visar en ny rapport från SCB.

Hyreshus i 3D-print

30 november 2020

Just nu byggs världens första 3D-printade lägenhetshus i tre våningar och även ett enfamiljshus med en liknande teknik. Båda husen byggs för att användas som bostäder.

Hållbar i molnet

27 november 2020

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Robot dödar virus

26 november 2020

En robot utrustad med UVC-strålning kan bli en god hjälp för att förhindra spridning av till exempel corona på sjukhus. Roboten är utvecklad av forskare vid Örebro universitet och bygger på öppen källkod och 3D-printat material.

Trendbrott för mobiler

26 november 2020

Försäljningen av mobiler i Europa, Mellanöstern och Afrika landade på drygt 93 miljoner enheter under årets tredje kvartal. Det är en ökning med 2,1 procent jämfört med samma kvartal förra året, och ett trendbrott under 2020.

Angripen av AI

26 november 2020

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.