Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Första vakuumfärden

Virginhyperloop

Bolaget Virgin Hyperloop har genomfört sitt första test med mänskliga passagerare. Konceptet Hyperloop använder vakuum som transportmedel och ska i framtiden kunna nå hastigheter på runt 1 200 kilometer i timmen.

Första färden ägde rum utanför Las Vegas och passagerarna var Virgin Hyperloops medgrundare Josh Giegel och Sara Lucian, chef för passagerarupplevelsen.

Podden de färdades i kallas X2 eller Pegasus Pod, den åkte på en 500 meter lång testbana och accelererade upp till 170 kilometer i timmen innan den saktade ned, för att inbromsningen inte skulle bli för stark.

Idén till Hyperloop-konceptet lanserades 2013 av Elon Musk med visionen om ett futuristiskt transportsystem där höghastighetståg körs inuti en tunnel där det råder nästintill vakuum. Eftersom luftmotståndet är så litet kan tågen nå hastigheter på hela 1 200 kilometer i timmen, men dessa farter har inte Virgin Hyperloop eller dess konkurrenter varit i närheten av än.

En Hyperloop består av tre delar, nämligen ett chassi att färdas i, vilket kallas pod, en tub att färdas genom och ett spår att färdas på.

Källa: The Verge

9 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Virgin Hyperloop

Senaste nytt

Automation ökar oron för jobben

12 maj 2021

Allt fler tror att automatisering och andra it-lösningar innebär att deras arbete kommer att försvinna. Ljuset i mörkret är att många är positiva till att vidareutbilda sig, vilket ställer krav på arbetsgivare. Det visar en ny undersökning från PwC.

IOS-spårning nekas av 96 procent

12 maj 2021

Hela 96 procent av amerikanerna och 88 procent globalt säger nej till appspårning, efter uppdateringen till IOS 14.5. De höga siffrorna kan ses som ett hårt slag mot bland annat Facebook. 

Windows 10 görs om

12 maj 2021

Microsoft tar nu ett omtag med Windows 10 och kommer med justeringar på sådant som inte har ändrats sedan Windows 95. Bland annat blir de gamla ikonerna på tjockskärmen ett minne blott.

Bitcoins betalar Banksy-verk

11 maj 2021

Bitcoins kommer kunna användas som betalmedel när Banksy-tavlan Love is in the air auktioneras ut av Sotheby’s. Auktionen planeras till den 12 maj och buden förväntas starta på drygt tre miljoner dollar.

Xiaomi tar Sverige med storm

10 maj 2021

Xiaomi mer än fyrdubblade mobilförsäljningen i Sverige under årets första kvartal, jämfört med samma period 2020. Nu är bolaget trea på den svenska mobilmarknaden och tvåa på den europeiska.

Google räddar jiddisch och sicilianska

10 maj 2021

Woolaroo är appen som ger dig översättning till tio språk som är på väg att försvinna. Du fotograferar ett objekt och får föremålet översatt, med hjälp av maskininlärning, till bland annat jiddisch, sicilianska och rapa nui.