Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Första vakuumfärden

Bolaget Virgin Hyperloop har genomfört sitt första test med mänskliga passagerare. Konceptet Hyperloop använder vakuum som transportmedel och ska i framtiden kunna nå hastigheter på runt 1 200 kilometer i timmen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Virgin Hyperloop 9 november 2020 digit

Virginhyperloop

Första färden ägde rum utanför Las Vegas och passagerarna var Virgin Hyperloops medgrundare Josh Giegel och Sara Lucian, chef för passagerarupplevelsen.

Podden de färdades i kallas X2 eller Pegasus Pod, den åkte på en 500 meter lång testbana och accelererade upp till 170 kilometer i timmen innan den saktade ned, för att inbromsningen inte skulle bli för stark.

Idén till Hyperloop-konceptet lanserades 2013 av Elon Musk med visionen om ett futuristiskt transportsystem där höghastighetståg körs inuti en tunnel där det råder nästintill vakuum. Eftersom luftmotståndet är så litet kan tågen nå hastigheter på hela 1 200 kilometer i timmen, men dessa farter har inte Virgin Hyperloop eller dess konkurrenter varit i närheten av än.

En Hyperloop består av tre delar, nämligen ett chassi att färdas i, vilket kallas pod, en tub att färdas genom och ett spår att färdas på.

Källa: The Verge

Senaste nytt

App hittar alzheimer

26 februari 2021

Karolinska universitetssjukhuset har varit med och utvecklat ett verktyg en app för snabbare demens- och alzheimer-diagnostik. Förhoppningen är att upptäcka sjukdomsförloppet tidigare.  

Boom för robotar

26 februari 2021

Coronapandemin har lett till en ökad efterfrågan på servicerobotar. Försäljningen gick upp med 24 procent under 2020 och kommer fortsätta öka 2021.

AI bättre än en student

25 februari 2021

En AI, utvecklad av Elon Musks bolag OpenAI, fick i bättre betyg än några av studenterna, som skrev samma uppsats. Dessutom var AI:n betydligt snabbare än alla studenterna på att färdigställa sin text.

126 000 hot/minut

25 februari 2021

Under 2020 skedde 62,6 miljarder cyberhot, det vill säga 126 000 hot per minut. Det är en ökning med 20 procent jämfört med 2019 som bland annat beror på att många har arbetat hemifrån och att hemmanätverken inte håller tillräcklig säkerhetsnivå.

Nyheter i Word

25 februari 2021

Snart kommer en AI att föreslå vilket ord du ska skriva när du arbetar i Word och Outlook. Funktionen finns sedan tidigare hos Google och nu gör Microsoft en AI-lansering.

Tysta attacker

24 februari 2021

Bedragare tenderar att gå från storskaliga attacker mot företag till mindre bedrägerier som drabbar många. Små, tysta attacker går lättare under radarn och de som drabbas kanske inte ens upptäcker förlusten.