Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu exploderar 5G

5G Telefon Analys

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Vi förutspår att den globala 5G-försäljningen går från 18 miljoner enheter 2019 till 250 miljoner 2020. 5G är den viktigaste motorn för tillväxt på smarta telefoner idag och det kommande decenniet, säger Ville-Petteri Ukonaho, analytiker på Strategy Analytics.

Kina och USA är de två största 5G-länderna. I år kommer Apple att passera Samsung i antalet sålda enheter och placera sig tvåa på marknaden bakom Huawei, enligt en ny analys från Strategy Analytics.

Men det finns fortfarande utmaningar på marknaden. Många 5G-telefoner är för dyra och operatörernas nät är ofullständiga, samtidigt som covid-19 innebär minskat intresse från kunder i bland annat USA och Europa.

2021 kommer det att säljas 670 miljoner 5G-telefoner i världen. Då kommer Apple att passera även Huawei och bli marknadsledande på 180 miljoner sålda enheter.

Det finns en så kallad Apple-effekt. Nästan oavsett vad Apple gör, så blir det succé, säger Ville-Petteri Ukonaho. 

Källa: Strategy Analytics, Cnet

12 oktober 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.