Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Nu exploderar 5G

I år kommer det att säljas 250 miljoner 5G-telefoner, en ökning med 1 300 procent gentemot 2019. Apple, Huawei och Samsung står för två tredjedelar av försäljningen.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 12 oktober 2020 digit

5G Telefon Analys

Vi förutspår att den globala 5G-försäljningen går från 18 miljoner enheter 2019 till 250 miljoner 2020. 5G är den viktigaste motorn för tillväxt på smarta telefoner idag och det kommande decenniet, säger Ville-Petteri Ukonaho, analytiker på Strategy Analytics.

Kina och USA är de två största 5G-länderna. I år kommer Apple att passera Samsung i antalet sålda enheter och placera sig tvåa på marknaden bakom Huawei, enligt en ny analys från Strategy Analytics.

Men det finns fortfarande utmaningar på marknaden. Många 5G-telefoner är för dyra och operatörernas nät är ofullständiga, samtidigt som covid-19 innebär minskat intresse från kunder i bland annat USA och Europa.

2021 kommer det att säljas 670 miljoner 5G-telefoner i världen. Då kommer Apple att passera även Huawei och bli marknadsledande på 180 miljoner sålda enheter.

Det finns en så kallad Apple-effekt. Nästan oavsett vad Apple gör, så blir det succé, säger Ville-Petteri Ukonaho. 

Källa: Strategy Analytics, Cnet

Senaste nytt

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.