Världens snabbaste 5G

Tåg Mindre 960640

KTH har utrustat ett X2000-tåg med 5G. Under färden fick passagerarna dela på en internetuppkoppling på 1 267 megabit per sekund, vilket är den högsta hastigheten som ett reguljärt tåg någonsin haft.

– Med 5G går det att hålla eller delta i videomöten på tåget. 4G kan ha upp till en sekunds fördröjning, i 5G är motsvarande fördröjning mindre än en tiondel av detta, säger Claes Beckman, forskare på avdelningen Kommunikationssystem vid KTH.

I projektet har Claes Beckman samarbetat med Icomera, och de har tillsammans utvecklat tekniken som testats i Tele2:s 5G-nät ombord på X2000-tåget. Enkelt förklarat kan man säga att tekniken gör det möjligt att slå ihop flera radiosignaler från olika mobiloperatörer och system, vilket ger höga dataöverföringshastigheter och låg fördröjning.

– Tekniken gör att alla ombord på ett tåg har bästa möjliga uppkoppling och får samma digitala upplevelse, både jobbmässigt under videomöten eller som rent nöje när film eller tv-serier streamas. Det blir lite av en demokratifråga, alla får tillgång till bästa möjliga hastighet.

Claes Beckman menar även att kraven på högkvalitativa videouppkopplingar kommer att öka så snart som pandemin är över och tågresandet tar fart igen.

– Ska fler välja tåget framför andra färdmedel är en stabil internetuppkoppling en avgörande förutsättning.

Källa: KTH

8 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng