Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Säker surf för alla

Kvinna Spänner På Säkerhetssele På Surfbräda

Forskare vid Högskolan i Skövde utvecklar ett plugin som ska hjälpa användare att upptäcka riskfyllda situationer på internet. Verktyget kommer vara gratis och riktar sig framförallt till ovana användare.

– Har användaren fått ett mejl med till exempel en bilaga eller länk som kan vara skadlig ska pluginet varna användaren och erbjuda information eller utbildning i hur hen kan hantera situationen. Pluginet avgör inte om ett mejl är phishing utan om ett mejl kan vara phishing, och instruerar användaren i att hantera det, säger Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna i projektet.

Ovana användare

Den främsta målgruppen för ett sådant här plugin är framförallt ovana internetanvändare, och användare med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF-diagnos. Med dessa användare som utgångspunkt hoppas forskarna att även andra kan få användning för verktyget, som andra användare eller företag.

Förhoppningen är att verktyget är klart innan sommaren med en öppen licens som gör det gratis för alla att använda och ladda ned.

– I förlängningen blir målgruppen alla internetanvändare. Inte alls avgränsat, men det är så det är. Tittar vi på hur attacker sker mot it-system idag är det ofta via den mänskliga faktorn. Antingen har någon valt ett dåligt lösenord eller klickat på en länk, eller så använder angriparna väldigt smarta metoder för att lura en användare. Det kan till och med vara så att angriparna ringer och säger att de är från it-support och ber om lösenordet. Det låter fånigt, men är ruskigt effektivt, säger Joakim Kävrestad.

Projektet finansieras av Post- och telestyrelsen.

Källa: Forskning.se

17 december 2020 Uppdaterad 8 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.