Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Angripen av AI

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 26 november 2020 säkerhet

Ansikten På Rad

AI-tekniken har många fördelar då den bidrar till ökad effektivitet, automation och självkontroll, men vi måste också vara transparenta om hoten, säger Edvardas Šileris, chef på Europols Cybercrime Centre.

Trend Micro, Europol och Unicri, FN:s institut för interregional forskning i kriminologi, har i en ny rapport undersökt hur AI används för att begå brott, och hur utvecklingen kan komma att bli på området framöver. 

AI används både som attackyta och attackvektor, där det sistnämnda är den väg som finns för angripare att komma åt system, dator eller vad det nu rör sig om. Deepfakes är än så länge det mest kända sättet att nyttja AI som attackvektor. 

Cyberkriminella har alltid varit tidiga med att anamma den senaste tekniken och AI är inget undantag. Det används redan för att gissa lösenord, knäcka captcha-test och klona röster, och fler skadliga uppfinningar är på gång. Vi är stolta över att samarbeta med Europol och UNICRI för att öka kunskapen om dessa hot och på så vis skapa en tryggare digital framtid för oss alla, säger Johnny Krogsboll, Technichal Director Nordics på Trend Micro. 

Social manipulering och ransomware

Rapporten menar att cyberkriminella kan använda AI till bland annat storskaliga attacker via social manipulering samt ta sig runt bildigenkänning och röstbiometrik. Det går även att utföra ransomwareattacker genom intelligent utvalda måltavlor.

Man varnar även för utveckling av AI-system som kan förbättra effektiviteten av skadlig programvara och för att störa lösningar som exempelvis antivirus och ansiktsigenkänningssystem. 

Som avslutning av rapporten ger Trend Micro, Europol och UNICRI ett antal säkerhetsrekommendationer för företag, organisationer och myndigheter:

  • Dra nytta av potentialen i AI-teknik som ett brottsbekämpande verktyg för att framtidssäkra cybersäkerhetsindustrin och polisen.
  • Fortsätt forskningen för att stimulera utvecklingen av defensiv cybersäkerhetsteknik
  • Ta fram säkra ramar för AI-design
  • Minska den politiskt laddade retoriken om nyttjande av AI för cybersäkerhetssyften
  • Utnyttja offentlig-privat samverkan och sätt ihop tvärvetenskapliga expertgrupper.

Källa: Trend Micro

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.