Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Angripen av AI

Ansikten På Rad

Cyberkriminella tar hjälp av AI för att begå brott, bland annat används AI för social manipulering, ransomwareattacker och för att skapa deep fakes. Det visar en ny rapport från Europol.

AI-tekniken har många fördelar då den bidrar till ökad effektivitet, automation och självkontroll, men vi måste också vara transparenta om hoten, säger Edvardas Šileris, chef på Europols Cybercrime Centre.

Trend Micro, Europol och Unicri, FN:s institut för interregional forskning i kriminologi, har i en ny rapport undersökt hur AI används för att begå brott, och hur utvecklingen kan komma att bli på området framöver. 

AI används både som attackyta och attackvektor, där det sistnämnda är den väg som finns för angripare att komma åt system, dator eller vad det nu rör sig om. Deepfakes är än så länge det mest kända sättet att nyttja AI som attackvektor. 

Cyberkriminella har alltid varit tidiga med att anamma den senaste tekniken och AI är inget undantag. Det används redan för att gissa lösenord, knäcka captcha-test och klona röster, och fler skadliga uppfinningar är på gång. Vi är stolta över att samarbeta med Europol och UNICRI för att öka kunskapen om dessa hot och på så vis skapa en tryggare digital framtid för oss alla, säger Johnny Krogsboll, Technichal Director Nordics på Trend Micro. 

Social manipulering och ransomware

Rapporten menar att cyberkriminella kan använda AI till bland annat storskaliga attacker via social manipulering samt ta sig runt bildigenkänning och röstbiometrik. Det går även att utföra ransomwareattacker genom intelligent utvalda måltavlor.

Man varnar även för utveckling av AI-system som kan förbättra effektiviteten av skadlig programvara och för att störa lösningar som exempelvis antivirus och ansiktsigenkänningssystem. 

Som avslutning av rapporten ger Trend Micro, Europol och UNICRI ett antal säkerhetsrekommendationer för företag, organisationer och myndigheter:

  • Dra nytta av potentialen i AI-teknik som ett brottsbekämpande verktyg för att framtidssäkra cybersäkerhetsindustrin och polisen.
  • Fortsätt forskningen för att stimulera utvecklingen av defensiv cybersäkerhetsteknik
  • Ta fram säkra ramar för AI-design
  • Minska den politiskt laddade retoriken om nyttjande av AI för cybersäkerhetssyften
  • Utnyttja offentlig-privat samverkan och sätt ihop tvärvetenskapliga expertgrupper.

Källa: Trend Micro

26 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.