Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spioner i dammsugaren

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 25 november 2020 säkerhet

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

– Vi tar in dessa prylar i våra hem och tänker inte så mycket på vad det kan innebära. Men vi har visat att även om den här dammsugaren inte har någon mikrofon, går den att ändra dess navigeringsteknik så att den fungerar som en mikrofon för att spionera, säger Nirupam Roy, biträdande lektor i datorvetenskap vid University of Maryland.

Laser som lyssnar

En robotdammsugare navigerar genom ett så kallat lidar-system, som står för lightning detection and ranging, och som innebär att dammsugaren skjuter ut laserstrålar som studsar tillbaka till roboten så att den kan mappa rummet och undvika kollisioner.

Utöver att den karta som bildas av roboten och som lagras i molnet, kan användas av den som kommer över den för att få en inblick i ägarens husstorlek, ville forskarna undersöka om laserstrålen också kunde tolka ljudet från ett rum.

Det är känt redan sedan spionagesammanhang från 1940-talet att så kallade lasermikrofoner riktade mot en slät yta som en fönsterruta, kan plocka upp vibrationsskillnader i objekt som förekommer om någon pratar. För att robotdammsugarens ska kunna göra det måste dess laserstrålar justeras. Det kunde forskarna göra genom att hacka sig in i den, utan att störa hur den rörde på sig. Därefter lät de dels personer rabbla siffror i rummet där dammsugaren körde, dels fick en tv stå på på en tv med lite olika jinglar till serier och filmer.

Hörde allt till 90 procent

En maskininlärningsalgoritm som var tränad på att höra mänskliga röster och vinjetter från tv-program kunde urskilja ljuden med 90 procent säkerhet.

– Den här typen av hot kan vara viktigare att ta i beaktning nu än någonsin, eftersom fler och fler beställer saker via telefon eller har möten där bankinformation nämns. Men jag blir ännu mer bekymrad över all information som snappas upp om vad jag tittar på för tv, vilket skulle kunna avslöja mina politiska åsikter, hur och när jag jobbar, och liknande. Vår förhoppningen är att vår forskning får branschen att tänka efter och att adekvata säkerhetslösningar kommer på plats för att hindra detta, säger Nirupam Roy.

Källa: Scitechdaily

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.