Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Spioner i dammsugaren

Tecknad Spion Med Ett Finger För Munnen För Att Singalera Schhhh

Den populära robotdammsugaren kan användas av hackare för att lyssna på dig i ditt hem. Trots att den saknar mikrofon.

– Vi tar in dessa prylar i våra hem och tänker inte så mycket på vad det kan innebära. Men vi har visat att även om den här dammsugaren inte har någon mikrofon, går den att ändra dess navigeringsteknik så att den fungerar som en mikrofon för att spionera, säger Nirupam Roy, biträdande lektor i datorvetenskap vid University of Maryland.

Laser som lyssnar

En robotdammsugare navigerar genom ett så kallat lidar-system, som står för lightning detection and ranging, och som innebär att dammsugaren skjuter ut laserstrålar som studsar tillbaka till roboten så att den kan mappa rummet och undvika kollisioner.

Utöver att den karta som bildas av roboten och som lagras i molnet, kan användas av den som kommer över den för att få en inblick i ägarens husstorlek, ville forskarna undersöka om laserstrålen också kunde tolka ljudet från ett rum.

Det är känt redan sedan spionagesammanhang från 1940-talet att så kallade lasermikrofoner riktade mot en slät yta som en fönsterruta, kan plocka upp vibrationsskillnader i objekt som förekommer om någon pratar. För att robotdammsugarens ska kunna göra det måste dess laserstrålar justeras. Det kunde forskarna göra genom att hacka sig in i den, utan att störa hur den rörde på sig. Därefter lät de dels personer rabbla siffror i rummet där dammsugaren körde, dels fick en tv stå på på en tv med lite olika jinglar till serier och filmer.

Hörde allt till 90 procent

En maskininlärningsalgoritm som var tränad på att höra mänskliga röster och vinjetter från tv-program kunde urskilja ljuden med 90 procent säkerhet.

– Den här typen av hot kan vara viktigare att ta i beaktning nu än någonsin, eftersom fler och fler beställer saker via telefon eller har möten där bankinformation nämns. Men jag blir ännu mer bekymrad över all information som snappas upp om vad jag tittar på för tv, vilket skulle kunna avslöja mina politiska åsikter, hur och när jag jobbar, och liknande. Vår förhoppningen är att vår forskning får branschen att tänka efter och att adekvata säkerhetslösningar kommer på plats för att hindra detta, säger Nirupam Roy.

Källa: Scitechdaily

25 november 2020 Reporter Tim Leffler säkerhet Foto Adobestock

Senaste nytt

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.

Varning för Insta-hack

7 april 2021

Det blir allt vanligare att småföretagare får sina Instagram-konton hackade. Trots den allmänna uppfattningen att inte betala en lösensumma, tvingas många göra det på grund av bristfällig hjälp från Facebook, som äger plattformen.

Bättre möten utan video

7 april 2021

Digitala möten fungerar bättre utan video. Att se varandra underlättar inte för att lösa problem och uppdelningen mellan deltagarna i mötet fungerar bättre utan kamera. Det visar en ny studie.