Säker surf för alla

Kvinna Spänner På Säkerhetssele På Surfbräda

Forskare vid Högskolan i Skövde utvecklar ett plugin som ska hjälpa användare att upptäcka riskfyllda situationer på internet. Verktyget kommer vara gratis och riktar sig framförallt till ovana användare.

– Har användaren fått ett mejl med till exempel en bilaga eller länk som kan vara skadlig ska pluginet varna användaren och erbjuda information eller utbildning i hur hen kan hantera situationen. Pluginet avgör inte om ett mejl är phishing utan om ett mejl kan vara phishing, och instruerar användaren i att hantera det, säger Joakim Kävrestad, adjunkt i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde och en av forskarna i projektet.

Ovana användare

Den främsta målgruppen för ett sådant här plugin är framförallt ovana internetanvändare, och användare med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF-diagnos. Med dessa användare som utgångspunkt hoppas forskarna att även andra kan få användning för verktyget, som andra användare eller företag.

Förhoppningen är att verktyget är klart innan sommaren med en öppen licens som gör det gratis för alla att använda och ladda ned.

– I förlängningen blir målgruppen alla internetanvändare. Inte alls avgränsat, men det är så det är. Tittar vi på hur attacker sker mot it-system idag är det ofta via den mänskliga faktorn. Antingen har någon valt ett dåligt lösenord eller klickat på en länk, eller så använder angriparna väldigt smarta metoder för att lura en användare. Det kan till och med vara så att angriparna ringer och säger att de är från it-support och ber om lösenordet. Det låter fånigt, men är ruskigt effektivt, säger Joakim Kävrestad.

Projektet finansieras av Post- och telestyrelsen.

Källa: Forskning.se

17 december 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng