Flyg med nollutsläpp

Airbus 960640

En av modellerna har en så kallad blended wing-kropp, där vingarna är en del av flygkroppen. Med plats för 200 passagerare ska den även ha mycket utrymme i kabinen och till att lagra vätgas.

Det europeiska flygbolaget Airbus har presenterat tre nya konceptflygplan som drivs på vätgas och inte släpper ut några växthusgaser. De olika flygplanen ska ha plats för 100-200 passagerare.

Vi planerar att spela en ledande roll i den viktigaste omvandlingen som denna bransch någonsin har sett. Konceptet vi tillkännager ger världen en glimt av vår ambition och vision för en framtid med nollutsläpp från flygplan, säger Guillaume Faury, Airbus vd.

Konceptet heter ZEROe och innefattar tre flygplansmodeller som alla har väte som den primära bränslekällan, men de kommer att utvecklas med olika tekniker för att göra dem helt fria från utsläpp. Modellerna ska ha en kapacitet på 100 till 200 passagerare och en räckvidd från ungefär 1 600 kilometer till över 3 200 kilometer.

Två av modellerna liknar traditionella flygplan utseendemässigt medan den tredje har vingarna som en del av flygkroppen, vilket bland annat ska ge mycket plats för att lagra vätgas.

Dessa koncept hjälper oss att utforska och utveckla designen och utformningen av världens första klimatneutrala flygplan. Övergången till väte kommer att kräva en stor insats från hela luftfartsekosystemet.

Tillsammans med stöd från regeringar och industripartners kan vi lyckas med denna utmaning och skala förnybar energi och väte som en hållbar framtid för luftfarten, säger Guillaume Faury.

Runt 2035 hoppas Airbus på att ZEROe-koncepten kommer flyga i reguljär trafik.

Källa: Singularity Hub, Airbus, Finalcall Travel

17 november 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Airbus

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng