Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

ett samarbete med Netapp

En smartare it-nyhetssajt

Netapps tre löften

Hög säkerhet, enkel hantering av data i molnet och kostnadseffektiva AI-projekt. Det är Netapps tre löften till it-branschen 2021.

– Tack vare vårt inbyggda dataskydd som innebär att vi sparar tidigare versioner av filer utan att flytta runt data, går det snabbare att få tillbaka filerna efter en attack. Denna teknik går att utnyttja både on prem och i molnmiljöer, säger Fredrik Nygren, teknikchef på Netapp Sverige.

Säkrare backup

Säkerhetsexperter är i en ständig kapplöpning med hackare som till exempel tar över data och pressar bolag på pengar eller som stänger ner hela den verksamhet de attackerar. Fredrik Nygren tror att ett av de mest effektiva sätten att möta hackarna helt enkelt är att göra den typen av verksamhet olönsam.  

Netapps lösning innebär att, utöver att filer sparas i backupsystem, sparas de även som så kallade snapshots och kloner i samma system där filerna redan ligger. På det sättet kan man återställa en frisk version av sina data på sekunder.

– Den här tekniken har vi varit ledande inom sedan vi startade 1992 och gör vårt erbjudande unikt. Om drabbade verksamheter kan återställa data snabbare än det faktiskt skulle ta att betala en hacker så kan vi svälta ut utpressarna, säger Fredrik Nygren.

Ett mer lätthanterligt moln

Denna säkerhet följer alltså även med upp i molnet där Netapp erbjuder lösningen Cloud Volumes Ontap. Det innebär i korthet att du som användare får samma gränssnitt, tillgänglighet och funktionalitet i molnet som du var van vid innan molnresan.

NetApps mjukvara Ontap som används i lagringssystem för privata datacenter, läggs med Cloud Volumes Ontap istället som ett virtuellt lager i molnet, vilken molnleverantör det än handlar om, och ger samma fördelar där. Integrationen görs därmed med samma typ av loggning och antivirus som användaren är van vid.

Förhoppningen är att både de som redan finns i molnet, och de som vill till molnet av olika anledningar, ska kunna känna sig tryggare att det sker på deras villkor.

– Vi har nyligen hjälpt ett stort bolag inom tillverkande industri som flyttar flera petabyte data upp i Microsoft Azure. Deras it fungerade tidigare på ett visst sätt och deras krav var att det skulle fungera likadant i molnet. Det gör det med Cloud Volumes Ontap, säger Fredrik Nygren.

Koppla på AI

Väl uppe i molnet kan en organisation utveckla sin affärsverksamhet med AI. Enligt Fredrik Nygren har vissa branscher som bilindustrin kommit långt, men de flesta branscher ligger fortfarande i startgroparna.

Fredrik Nygren2

Fredrik Nygren, teknikchef på Netapp Sverige.

– Jag tror att alla verksamheter har data som ligger inlåst i silos eller i backupfiler och som kanske ibland är mer av en kostnad än ett värde. Vi vill hjälpa till med att lägga dessa data i en plattform så att verksamheten kan dra nytta av den. Det verksamhetsunika bränslet finns redan där och väntar på att utnyttjas.

Vad säger du till dem som tycker att AI-lösningar är dyra?

– Jag förstår att det kan upplevas som det. Men jag har tre punkter som jag hoppas kan vara till hjälp. För det första är den plattform vi använder för att bygga AI-lösningar samma som för all annan sorts it. Vi bygger därmed vidare på något som redan finns. För det andra kan du undvika att investera i ny hårdvara och istället använda molnet för experiment och prototyper och slutligen använder vi öppen standard och open source-mjukvara och du behöver inte köpa ny mjukvara förrän behovet finns.

 

18 december 2020 Uppdaterad 14 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock, Netapp

Rekommenderad läsning

Aruba Säkert Nätverk
Ett samarbete med HPE

Säkra näten med Aruba

26 mar 2021 digit

Aruba ESP ger ökad kontroll över alla uppkopplade enheter och användare. På så sätt kan transformationen med distansarbete, IoT och affärsnära analys förenklas för både företag och offentlig sektor. 

Adobestock 199083282
video
Ett samarbete med Netapp

Netapp säkrar molndatan

5 mar 2021 digit

Cloud Volumes Ontap gör molnresan enklare och säkrare. Med Netapps lösning går det att köra samma dataplattform som du gör lokalt, du kan skanna av din molndata efter GDPR-klassad information och genom bland annat komprimering kan kostnaderna för lagring i molnet minska. 

Person På Ett Av Bolidens Smältverk

Lönsam data för Boliden

23 feb 2021 digit

För att öka lönsamheten har Boliden Smältverk utvecklat en algoritm som ska optimera inköpsprocessen. En AI tränas med en stor mängd data om alltifrån råvarukvalitet till valutakurser och nu handlar det om att hitta den mest relevanta datakombinationen.

Färgglada Backar Staplade På Varandra
video
ett samarbete med netapp

Netapps blixtsnabba backup

12 feb 2021 säkerhet

Netapps snapshotsteknik ger nu verksamheter möjlighet att skydda sina data och hantera sin backup via molntjänster snabbare än någonsin.  

Clearview Ai

Miljonbot för Clearview

12 feb 2021 säkerhet

Polisen får betala böter på 2,5 miljoner kronor för att man har använt Clearview AI för ansiktsigenkänning. Integritetsskyddsmyndigheten, IMY, slår fast att Polismyndigheten har hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. 

Industrirobot Trendmicro
video
ett samarbete med trend micro

Så säkras OT

11 dec 2020 säkerhet

Industrins produktion blir allt smartare med OT-enheter, som till exempel fabriksrobotar, som kopplas ihop med traditionell it-infrastruktur. Det skapar nya attackmöjligheter för cyberkriminella, men Trend Micros lösning TxOne säkrar den uppkopplade industrin.

Emoji 960640

Youtube-AI hittar hat

10 dec 2020 säkerhet

Youtube kommer framöver att be dig överväga dina kommentarer om de anses olämpliga, redan innan de blivit publicerade. Identifieringen av kommentarerna hanteras av bolagets AI. 

Tävlingscyklister Blurrig Bild För De Cyklar Fort
Ett samarbete mellan IBM och Voister

Full fart på IBM Think

1 okt 2020 digit

Den 7 oktober anordnas IBM Think Digital Summit Nordic. På agendan finns alltifrån hur Vasaloppet ställde om sin sommarvecka till hur det går för det förarlösa AI-fartyget Mayflower. Dessutom presenterar sig Vahid Zohali, IBM Sveriges nytillträdde vd.

Trend Micro Xdr Smitta
video
Ett samarbete mellan Trend Micro och Voister

Smittspårning för it

22 sep 2020 säkerhet

Nu kan ett enda verktyg skydda din organisation mot attacker. Med hjälp av AI överblickar och skyddar Trend Micro XDR servrar, klienter, moln, mejl och nätverk.