Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

Ett samarbete mellan NetApp och Voister

En smartare it-nyhetssajt

Molnet för alla

Den hybrida molninfrastrukturen NetApp HCI ger en direkt koppling mellan publika moln och ditt privata moln i datacentret. Det innebär att du kan köra vissa funktioner lokalt och andra i till exempel Azure eller AWS vilket passar utmärkt för medelstora företag och offentlig sektor. 

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 13 mars 2020 digit

– Vi vet att många it-avdelningar, på grund av den plattform de har lokalt, ibland måste säga nej till nya projekt och idéer från verksamheten. Vi gör det möjligt för it-avdelningen att aldrig behöva säga nej igen. Ibland kan appar hamna hemma, ibland i molnet, och tillgängligheten och hanteringen sköts på samma sätt oavsett. Det är nyckeln, säger Fredrik Nygren, teknikchef NetApp Sverige. 

De stora publika molnen, som AWS, Azure och Google Cloud, blir allt vanligare för företag och organisationer att gå in i. Men enligt Fredrik Nygren borde alla ställa sig frågan om de måste in i de publika molnen för att kunna erbjuda molntjänster till verksamheten.

– Du ska inte gå dit bara för att alla andra gör eller har gjort det, utan det ska vara ett strategiskt beslut. Är du ute efter enkelhet och flexibilitet kan du istället bygga ett privat moln som blir som en förlängning av alla publika moln in i ditt eget datacenter.

Välj funktioner fritt

Hybrida molninfrastrukturen NetApp HCI erbjuder från dag ett koppling mellan de publika molnen och ditt privata moln i ditt datacenter. Där kan du plocka in funktionalitet från de publika molnen och välja vilken plattform du vill. Vissa funktioner går att ha i till exempel AWS eller Google, men andra kan du ha hemma lokalt.

Du kan komplettera din nuvarande plattform med det privata molnet, börja litet och växa större efter behov.

– Det är inte svårt alls och du behöver inte vara expert på lösningen. De flesta kunder och deras användare är inte ute efter en viss formfaktor eller ett specifikt märke på en server, utan de vill få till en bra upplevelse och funktionalitet. De är helt enkelt intresserade av vad de faktiskt kan åstadkomma genom att bygga det hybrida molnet.

– En stor fördel med ett privat moln är att du vet var din data är, det vill säga den är alltid hos dig. En annan är att du i mångt och mycket återanvänder investeringar du redan gjort i datahallar och hårdvara, men du har ett mjukvarudrivet sätt att använda dem.

Fördel att vara sen

– Företag och organisationer som ännu inte gått in i molnet kan ha en fördel i att kunna lära sig av andras misstag och framgångar och många som ännu inte använder molnet fullt ut har förmodligen en anledning till det, till exempel att de använder appar som kräver en traditionell infrastruktur. Med NetApp HCI är inte det ett problem.

fredrik_nygren.jpg

Fredrik Nygren, teknikchef NetApp Sverige.

– Vi kräver inte att du kastar bort gamla hårdvaruinvesteringar eller bygger om hela infrastrukturen. Du kan komplettera din nuvarande plattform med det privata molnet, börja litet och växa större efter behov. Idag finns egentligen inga tekniska hinder mot att göra en flytt in i molnet, utan det handlar mer om vilken it-strategi din verksamhet har och vilken kostnadsmodell du är ute efter.

Vilka aktörer passar lösningen bäst för?

– NetApp HCI passar bra för offentlig sektor. De har inte samma möjligheter att nyttja de publika molnen, men vill självklart inte hamna på efterkälken ändå. Genom att bygga privata moln kan de ändå nyttja innovationen som finns i de publika molnen.

– Lösningen lämpar sig också väl för mellanstora företag som inte vill investera i tung molnkompetens utan istället återanvända den kompetens de redan har. 

Rekommenderad läsning

netapp-AI960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Snabb AI-träning med NetApp

17 dec 2018 digit

NetApp och Nvidia skapar tillsammans ONTAP AI, en plattform som möjliggör snabbare träning av AI-modeller. Plattformen väntas få stor nytta för alla AI-intresserade aktörer, bland annat inom hälso- och sjukvård och i finansbranschen. 

boxer-woman960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Världsbäst i Azure

23 apr 2019 digit

Azure NetApp Files är den snabbaste lagringen i molnet som finns. Därmed kan man nu lyfta ut de mest krävande applikationerna i molnet, samtidigt som skyddet är genomgående med kryptering, backuper och snapshots. 

mountain-native-app-960640.jpg
video
Ett samarbete mellan NetApp och Voister

Så gör du en säker molnflytt

30 maj 2018 digit

Många vill ut i molnet men är rädda för att tappa kontrollen över sin data på vägen. NetApp hjälper dig med att säkra och anpassa övergången, oavsett om du väljer Azure, AWS eller Googles moln.

crowd-people-open-source.jpg
video

Öppet moln för alla

18 jan 2018 digit

Öppna hybridmoln är en förutsättning för att kunna ta vara på alla applikationer och verktyg. Red Hats plattform Openshift erbjuder full frihet oavsett arkitektur eller typ av moln.

kalmar-lan-buss-olandsbron.jpg (1)
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Kalmars nya containrar

1 nov 2019 digit

Samarbeten över kompetensgrupper, ta hjälp av experter och se till att ha rätt teknikpersonal. Det var några av de viktigaste byggstenarna när Region Kalmar län byggde en containerbaserad plattform via Red Hat Openshift.

färglada trådrullar.jpg
video
Ett samarbete mellan Netapp och Voister

Därför trendar NetApp

10 jan 2020 digit

Gartner klassar NetApps lösningar med att tillgängliggöra data oavsett hemvist som branschledande. En avgörande anledning är att bolaget har lyckats med anpassningen till en marknad som blir alltmer agil och molnbaserad. Det menar Fredrik Nygren, teknikchef på NetApp Sverige.

forskare i labbet.jpg
video
Ett samarbete mellan Red Hat och Voister

Universitet som väljer Openshift

13 feb 2020 digit

Göteborgs universitet ska byta plattform för sin webbplats. I arbetet kommer Red Hat Openshift att hjälpa utvecklarna med att hantera, utveckla och testa alla appar som byggs, med det tydliga målet att allt ska gå snabbare.

massa näthattar på hyllor i affär.jpg
video

Rätt strategi med IBM

27 feb 2020 digit

I takt med att hybrida moln och containerlösningar blir allt vanligare kommer traditionella bolag hinna ikapp sina snabbfotade utmanare. Framöver kommer banker att börja kalla sig för it-bolag med bankverksamhet. Det spår Ed Walsh, General Manager, Storage and Software Defined Infrastructure på IBM.

grönt landskap syns inifrån en bil genom bilrutan.jpg
video
ett samarbete mellan hpe och voister

Zenuitys självkörande framtid

27 mar 2020 digit

Zenuity väljer HPE Greenlake och plattformen high performance computing för att hantera all data kopplat till utvecklingen av självkörande bilar. Ett liknande behov finns i många andra branscher, som vård och finans.