Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lantmäteriets rapport

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 1 december 2020 digit

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

– Ett digitalt informationsflöde hela vägen, från ansökan till beslut, kommer inte bara att förenkla för våra kunder utan även effektivisera handläggningen som helhet. Vinsterna är många, säger Tove Elvelid, divisionschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Smidigare och mer korrekta ansökningar

Fastighetsbildning är den juridiska termen och arbetet som innefattar allt som har med byggnation av fastigheter, nybildning eller ombildning av fastigheter, uppdelningar av mark- och fastigheter, och liknande att göra.

Nu har Lantmäteriet med inspel från landets kommunala lantmäterimyndigheter på uppdrag från regeringen sammanställt en rapport om vilka fördelar och effekter en digitaliserad fastighetsbildningsverksamhet kan ge, och vilka olika lösningar som finns. 

Bland annat spås en förbättrad kunddialog, ökad transparens och förutsägbarhet för kunden och ett ökat antal andel korrekta och kompletta ansökningar.

– Vi kommer framöver att få se användningsområden som vi inte ens kan föreställa oss idag. Digitaliseringen har under flera år varit den största samhällstrenden. Det vi ser nu är att ny teknik, som exempelvis AI kommer att revolutionera, säger Maria Petrusson, utvecklingschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Källa: Lantmäteriet

Senaste nytt

Gratis busstrafik

22 januari 2021

Just nu testkörs två självkörande minibussar i Göteborgs kollektivtrafik. Bussarna är gratis att åka med och det går att söka dem i apparna Västtrafik To Go och Parkering Göteborg. 

Säkerhet för 500 mdr

21 januari 2021

De globala investeringarna i cybersäkerhet kommer att öka med 10 procent under 2021. Det beror på att utbudet av hot breddas och nya sårbarheter dyker upp, samtidigt som attackfrekvensen lär fortsätta öka.

Kvantdator fixar flygrutt

21 januari 2021

Att låta en kvantdator lägga flygrutter skulle spara enorma mängder tid. Nu är forskare vid Chalmers tekniska högskola en lösning på spåren.

Fem hållbara tips

21 januari 2021

Den 24 januari är det Circular Electronics Day. När fler och fler företag och organisationer ansluter sig till TCO Developments initiativ passar organisationen som delar ut hållbarhetscertifieringar på att tipsa om hur alla kan bidra till en mer cirkulär it-hantering. 

Sveriges 5G-vinnare

20 januari 2021

Auktionerna för de olika GHz-banden i 5G-näten är nu avslutad och det blir fyra aktörer som delar på det tilldelade utrymmet. Men fortfarande är Huaweis roll i utvecklingen av det svenska 5G-nätet oklar.

Digitala kramar

20 januari 2021

Pandemi och restriktioner gör att vi inte kan ses och kramas i samma utsträckning som tidigare. Men enligt forskning kan en digital kram ge liknande effekter som en verklig.