Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Lantmäteriets rapport

Vit Ytterdörr Med Fin Blomma Framför

Digitaliserad fastighetsbildning kommer att ge positiva effekter när det gäller både kvalitet, kostnad och tid. Det framgår i en slutrapport som Lantmäteriet nu överlämnar till regeringen.

– Ett digitalt informationsflöde hela vägen, från ansökan till beslut, kommer inte bara att förenkla för våra kunder utan även effektivisera handläggningen som helhet. Vinsterna är många, säger Tove Elvelid, divisionschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Smidigare och mer korrekta ansökningar

Fastighetsbildning är den juridiska termen och arbetet som innefattar allt som har med byggnation av fastigheter, nybildning eller ombildning av fastigheter, uppdelningar av mark- och fastigheter, och liknande att göra.

Nu har Lantmäteriet med inspel från landets kommunala lantmäterimyndigheter på uppdrag från regeringen sammanställt en rapport om vilka fördelar och effekter en digitaliserad fastighetsbildningsverksamhet kan ge, och vilka olika lösningar som finns. 

Bland annat spås en förbättrad kunddialog, ökad transparens och förutsägbarhet för kunden och ett ökat antal andel korrekta och kompletta ansökningar.

– Vi kommer framöver att få se användningsområden som vi inte ens kan föreställa oss idag. Digitaliseringen har under flera år varit den största samhällstrenden. Det vi ser nu är att ny teknik, som exempelvis AI kommer att revolutionera, säger Maria Petrusson, utvecklingschef fastighetsbildning, Lantmäteriet.

Källa: Lantmäteriet

1 december 2020 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Googles krav på USA

13 april 2021

Google anser att USA måste inleda samtal med EU om framtidens digitala handel och dataskydd länderna emellan. Utan ett gemensamt avtal finns det risk att länderna skapar egna handelskontrollerade regler kring alltifrån dataskydd till AI.

Microsoft AI-satsar

13 april 2021

Microsoft stärker sin roll inom sjukvården med köpet av AI-företaget Nuance. Förhoppningen är att bolagen kommer dra nytta av varandra i en allt mer AI-törstande sjukvårdssektor.

Robot förstår våra rörelser

13 april 2021

Forskare vid KTH har utvecklat ny teknik som innebär att robotar förstår människors kroppsrörelser. Tekniken ska öka säkerheten på arbetsplatser och innebär bland annat att robotar kan arbeta nära människor på en produktionslina.

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin.