Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Ny teknik hos Bostaden

Först i Sverige med indraget internet till sina bostäder. Bostadsföretaget Bostaden i Umeå fortsätter sin resa att nyttja teknik som skapar nytta för boende och medarbetare. Nästa steg är bland annat en RPA-lösning, som ska ger mer tid till kvartersvärdar och till personalen som hanterar lägenhetshyror.

Text anne hammarskjöld Foto adobestock 23 november 2020 digit

Ett Modernt Vardagsrum

– Under åren har vi lagt mycket resurser på att utveckla, testa, bygga och bygga om egna system för att få det precis som vi ville. Det har varit roligt och spännande, men bakgrunden var bristen på lösningar som passar vår verksamhet. För ett par år sedan kom vi till en punkt när vi insåg att standardsystem öppnar för nya möjligheter till smart affärsutveckling och kundvård, säger Johan Nyström, it-chef på Bostaden i Umeå.

Bostaden har funnits sedan 1953 och är idag ett allmännyttigt bostadsföretag som äger och förvaltar cirka 14 500 lägenheter. Företaget är den största uthyraren av studentbostäder i Umeå, och hyr ut nästan 200 kommersiella lokaler. Här arbetar lite knappt 180 medarbetare.

Digital ledare

Med egna administrativa system för bland annat uthyrning och förvaltning har Bostaden länge legat i framkanten av fastighetsbranschens digitala utveckling. Flera av deras lösningar har utvecklats till produkter som andra fastighetsbolag använder idag. Med tiden har Bostaden sett att utvecklingen kommit ikapp dem.

Vi tittar också på vad RPA kan göra för våra kvartersvärdar.

– Vår digitaliseringsresa började redan på tidigt 90-tal när vi var bland de första i Sverige med internet indraget i våra fastigheter. Att gå över till standardsystem är ett naturligt val idag, men det är klart att det finns lite blandade känslor efter nästan 30 år med egen digital utveckling.

En miljon kvadratmeter

Decennier av data har gjort konverteringen till något alldeles extra.

– Det har varit tungt men otroligt lärorikt och spännande. Vi pratar om en parametersättningsvolym som varit enorm med information om en miljon kvadratmeter, och all automation med 1000-tals spelregler som ska ändras.

Parallellt med detta har it-avdelningen sett att bland annat Officepaketet behövde bytas och organisationen har gått över till Office 365. Bostaden har dessutom sett över driften.

– Vi hade egen drift med två speglade serverhallar, men även här har valt att se över och förenkla infrastrukturen för en mer tillgänglig miljö för våra medarbetare och hyresgäster. Idag har vi server på kran från Atea.

IoT och RPA

Till årsskiftet ska hela den digitala infrastrukturen vara på plats efter en intensiv resa på nästan två år.

Johan Nyström Proffe

Johan Nyström, it-chef på Bostaden i Umeå.

– Nästa år står vi redo att lägga allt utvecklingskrut på vår verksamhet, i stället för på våra tekniska system. Nu kan vi driva klassisk digitalisering på bred front.

– Närmast ligger att hitta kostnadseffektiva IoT-lösningar med LoRaWAN för mer hållbar energiförbrukning. Vi vill också finslipa våra digitala flöden med RPA, till exempel för hyresadministrationen. Vi tittar också på vad RPA kan göra för våra kvartersvärdar, så att de kan lägga så mycket tid som möjligt på möten med våra kunder. Nu jobbar vi på för att bli bäst i världen.

Har du något tips på vägen till andra?

– Vi har varit väldigt noga med ett engagera organisationen i allt som sker. Utan deras stöd och tålamod hade vi inte lyckats med den här otroliga kraftsamlingen, säger Johan Nyström.

Rekommenderad läsning

En Svensk Hundrgin Med Greta Garbo

RPA-vinst för Skellefteå

30 nov 2020 digit

Skellefteås RPA har under tre år sparat in tre heltidstjänster. Nu tittar flera andra verksamheter i kommunen på en liknande lösning.

Arbetsformedlingen Arbetssokande

Så förändras Af

16 nov 2020 digit

Arbetsförmedlingen ska genom digitalisering och automatisering bli mer objektivt och både öka rättssäkerheten och transparensen för de arbetssökande. Med förändringarna går it från att vara stödverksamhet till kärnverksamhet och för att öka förståelsen av arbetsmarknaden använder myndigheten AI och ML.

Ljus Väg Som En Tunnel Mellan Träd Som Växer Över
video
Ett samarbete med IBM

IBM:s gröna framtid

21 okt 2020 digit

Bättre teknik för att fånga in koldioxid och för att smartare härma naturens sätt att omvandla kväve. Det är två av de fem stora mål som IBM sätter upp och bidra till att utveckla de kommande fem åren. Och det blir möjligt tack vare AI, kvantdatorer och det hybrida molnet. 

Husnyckel Mot Gul Bakgrund
voister trend 2020

Lantmäteriets satsningar

12 okt 2020 digit

Lantmäteriet har fått regeringens uppdrag att ta fram exempel på lyckade AI-satsningar för att skapa ett förtroende för tekniken. Samtidigt framkommer det i undersökningen Voister Trend att myndigheten är en av få som på allvar försöker använda blockkedjeteknik. Ladda ned Voister Trend och ta del av hela undersökningen. 

Smarta Klockor

Rekord för wearables

29 sep 2020 digit

Globala marknaden för wearables kommer växa med 14 procent i år, en stigande utveckling som väntas fortsätta de kommande åren. Mest populära är hearables. Det menar analysföretaget IDC.

Tvätt Molnet Woocode

Tvättråd i molnet

21 sep 2020 digit

Woocode har utvecklat ett molnbaserat, automatiserat system för design, beställning och print av tvättrådsetiketter för Rudholm & Haak. Planen är även att föra in blockchain i arbetet.

Fyra Bensinpump
voister trend 2020

När viruset kom till Qstar

12 aug 2020 digit

Med Teams utrullat till alla medarbetare och proaktiva säkerhetsrutiner var Qstar redo för distansarbete när pandemin krävde hemmajobb. För att allt ska fungera krävs både hög flexibilitet och en ökad omvärldsbevakning.

Gronsaker Coop

Coop kör obemannat

2 jul 2020 digit

Coop testar en egenutvecklad ny tjänst för självscanning och betalning med mobilen. I höst kommer matkedjan även öppna sina första obemannade butiker.

Två Barn Sitter På En Gräsmatta Rygg Mot Rygg Och Tittar I Var Sin Padda
video
ett samarbete med cisco

Halmstad säkrar med wifi 6

15 maj 2020 digit

När kärnverksamheter som vård och skola inte har den wifi-prestanda de behöver krävs nya lösningar. Med relativt små förändringar av teknik och planering är Halmstads kommun redo för wifi 6.