Kvinnor lämnar it

Kvinna It 960640

Hälften av alla unga kvinnor som börjar jobba i it-branschen lämnar innan de fyllt 35 och den främsta anledningen är en icke-inkluderande företagskultur. Det visar en ny rapport från Accenture och Girls Who Code.

Främsta orsaken att kvinnor under 35 år lämnar sina it-jobb är en exkluderande företagskultur. Hela 37 procent uppgav att det var orsaken att de valde andra jobb utanför it-sektorn. Det visar studien Resetting Tech Culture, med information från cirka 2 000 nuvarande eller före detta anställda inom it-sektorn, 2 700 högskolestuderande och 500 ledande HR-chefer i USA.

I studien finns även skillnader mellan respondenter inom de olika kategorierna. Bland HR-cheferna svarade 45 procent att det är lätt för kvinnor att växa och utvecklas inom it, medan bland kvinnor, oberoende av kategori, ansåg enbart 21 procent samma sak. Av icke-vita kvinnor upplevde 8 procent att branschen var enkel att utvecklas inom.

Bland HR-cheferna ansåg 38 procent att en inkluderande kultur är ett effektivt sätt att behålla och främja kvinnor.

Studien visar också en prognos att om alla företag kunde inkludera sina medarbetare på samma sätt som de bästa 20 procenten av företagen, skulle 70 procent färre kvinnor lämna branschen.

Källa: Cnet

1 oktober 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Fredrik AdolfssondigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng