Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazons framtid

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

Text Tim Leffler Foto Adobestock 3 december 2020 digit

Julklappar På Hög

– Den svenska marknaden har förberett sig väl. Amazon är dock här för att stanna och det är många aktörer som står inför tuffa beslut nu om hur man ska gå vidare, säger David Sandberg, partner på Boston Consulting Group och expert på e-handel.

10 procent

BCG har undersökt vad Amazons kommer att betyda för nordisk e-handel i form av bland annat utbud och prissättning. Konsultbolagets bedömningen är att e-handelsjätten kommer att ta 5 till 10 procent av den svenska marknaden.

Enligt BCG har dock många mindre e-handlare förberett sig genom att satsa på smartare it-lösningar, förbättra sina utkörningsrutiner, personifierat sina erbjudanden. Nackdelen med att istället sälja sina produkter via Amazon är att e-handlare tappar kontroll över data, priser och plattform.

Mindre än förutspått

För tre år sedan, innan Amazon kom till Sverige, spåddes Amazons marknadsandelar kunna bli större, uppemot 20 procent.

– Stora väletablerade aktörer kommer att klara sig bra på egen hand, precis som små specialiserade aktörer med täta band till sina kunder. Det är mellanskiktet som kommer att få det tufft.

Källa: Boston Consulting Group

Senaste nytt

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.

Lämnar VMware för Intel

14 januari 2021

Pat Gelsinger ersätter Bob Swan och blir ny vd på Intel. Pat Gelsinger kommer närmast från rollen som vd för VMware men har en lång historia med Intel, där han började jobba som tonåring.

Hundens nya vän

14 januari 2021

En uppkopplad dörr låter din hund springa in och ut ur huset som den vill, utan att du behöver vara hemma.