Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Amazons framtid

Julklappar På Hög

Om fyra år kan Amazon vara störst i Sverige och Norden. Det spår konsultfirman Boston Consulting Group.

– Den svenska marknaden har förberett sig väl. Amazon är dock här för att stanna och det är många aktörer som står inför tuffa beslut nu om hur man ska gå vidare, säger David Sandberg, partner på Boston Consulting Group och expert på e-handel.

10 procent

BCG har undersökt vad Amazons kommer att betyda för nordisk e-handel i form av bland annat utbud och prissättning. Konsultbolagets bedömningen är att e-handelsjätten kommer att ta 5 till 10 procent av den svenska marknaden.

Enligt BCG har dock många mindre e-handlare förberett sig genom att satsa på smartare it-lösningar, förbättra sina utkörningsrutiner, personifierat sina erbjudanden. Nackdelen med att istället sälja sina produkter via Amazon är att e-handlare tappar kontroll över data, priser och plattform.

Mindre än förutspått

För tre år sedan, innan Amazon kom till Sverige, spåddes Amazons marknadsandelar kunna bli större, uppemot 20 procent.

– Stora väletablerade aktörer kommer att klara sig bra på egen hand, precis som små specialiserade aktörer med täta band till sina kunder. Det är mellanskiktet som kommer att få det tufft.

Källa: Boston Consulting Group

3 december 2020 Uppdaterad 7 januari 2021 Reporter Tim Leffler digit Foto Adobestock

Senaste nytt

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.