Jobblöfte får kritik

Amazon Facebook Google Loggor

När de stora it-bolagen bygger serverhallar lockar de ofta med att många nya arbetstillfällen ska skapas. Men flera experter menar att det finna anledning att vara kritisk.

– När jag skriver en forskningsrapport är mitt krav att fylla en kunskapslucka. En konsultrapport har kravet att uppdragsgivaren ska bli nöjd.

27 000 nya jobb?

Så kommenterar Hans Lööf, professor i ekonomi vid KTH, Boston Consulting Groups beräkningar på uppdrag av Business Sweden att nya serverhallar beräknas ge 27 000 nya jobb i Sverige till 2025.

Det sker samtidigt som politiker ofta är stolta när bolag som Google, Amazon eller Facebook kommer till Sverige för att bygga nya datahallar. Men forskaren Kasia Tarczynska som skrivit rapporten Money lost to the cloud, menar att orsaken till att företag etablerar sig på en plats är för att få skattelättnader och ekonomiska bidrag.

– De lär sig att om de pressar amerikanska delstater så kommer de att få alla möjliga skatteavdrag. Nu går det till länder i EU och kräver samma behandling där, säger hon.

Enligt Hans Lööf måste man göra många osäkra antaganden för att en serverhall skulle ge så mycket jobb, speciellt ute i glesbygden.

– Jag tillhör dem som hävdar att Sverige har god förutsättning för dataindustrin. Men vad det ger för sysselsättningseffekt är omöjligt att gissa, säger Hans Lööf.

Källa: Aftonbladet

17 augusti 2020Uppdaterad 2 oktober 2023Reporter Tim LefflerdigitFoto Adobestock

Voisters nyhetsbrev

Allt om digitalisering, branschens insikter och smartare teknik.

SENASTE NYTT

Stäng