Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbar i molnet

Gron Moln960640

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

 Hållbara molnbaserade tjänster kan leverera värde både för aktieägare och samhälle genom att minska kostnader och koldioxidutsläpp. Dessutom kan koldioxidminskningen som uppnås genom en övergång till molnet bidra till kampen mot klimatförändringar och skapa ny innovation, vilket i slutändan leder till såväl en grönare balansräkning som en grönare planet, säger Josefine Olsson, Europe Lead for Future Tech på Accenture.

Rapporten The Green Behind the Cloud är gjord av Accenture och visar att en övergång till molnet kan sänka koldioxidutsläppen med 84 procent, jämfört med att använda sig av traditionell infrastruktur. Genom att utforma applikationer specifikt för molnet kan utsläppen minska med upp till 98 procent.

Av de totala it-utsläppen innebär det en minskning med 5,9 procent, vilket motsvarar 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. 

Bra för ekonomin

Utöver de stora miljöfördelarna menar Accenture även att hållbara molnlösningar kan vara bra för ekonomin. 30-40 procent av de totala kostnaderna kan sparas genom att byta till molnet.

Men de ekonomiska och gröna fördelarna varierar beroende på tre nyckelfaktorer, nämligen valet av molnleverantör, vilken ambitionsnivå för molnoptimering man har, samt mängden hållbara molnbaserade lösningar.

Många företag flyttar till molntjänster eftersom det ger både innovation och kostnadsbesparingar, och hållbarhet måste också ses som en primär drivkraft. Det finns dock ingen generisk strategi för hållbara molnbaserade tjänster. Företag måste ta beslut kring migrering, design och teknologi, vilket direkt kommer att avgöra hur hållbara lösningarna är, och vilka fördelarna blir, säger Jens Lidholm, Nordic Cloud Lead and Managing Director på Accenture.

Källa: Accenture

27 november 2020 Reporter Fredrik Adolfsson digit Foto Adobestock

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Rekordbot för Alibaba

12 april 2021

Näthandelsgiganten Alibaba döms att betala 23,7 miljarder kronor i böter av kinesiska tillsynsmyndigheter. Det är den högsta företagsboten någonsin.

Facebook satir-varnar

12 april 2021

Facebook kommer att lägga in informationsrutor på vissa sidor för att underlätta för användarna att förstå källan. Det gäller bland annat sidor som sprider satir, för att undvika att felaktiga nyheter sprids.

AI-protein som vaccin

9 april 2021

Nu är det möjligt att framställa nya, användbara proteiner med hjälp av AI. Det kan innebära snabbare och mer kostnadseffektiv utveckling av proteinbaserade läkemedel och vaccin. 

Bitcoin hotar Kinas miljö

8 april 2021

Idag står Kina för 75 procent av all bitcoin-produktion och den så kallade miningen kräver så mycket energi att produktionen nu hotar landets mål att vara klimatneutral 2060.

AI-musik av 27-klubben

8 april 2021

För att uppmärksamma psykisk ohälsa har organisationen Over the bridge skapat ny musik med hjälp av AI som liknar den så kallade 27-klubbens musik, det vill säga artister som valde bort livet när de var 27 år.

Fass som app

7 april 2021

Nu lanserar Fass en app för allmänheten för att användare snabbt ska kunna få koll på sina mediciner. Det går även att scanna streckkoder från förpackningar.