Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Jag förstår

En smartare it-nyhetssajt

Hållbar i molnet

Att byta från traditionell it-infrastruktur till molnet kan minska världens totala it-utsläpp med 5,9 procent. Det motsvarar runt 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport.

Text Fredrik Adolfsson Foto Adobestock 27 november 2020 digit

Gron Moln960640

 Hållbara molnbaserade tjänster kan leverera värde både för aktieägare och samhälle genom att minska kostnader och koldioxidutsläpp. Dessutom kan koldioxidminskningen som uppnås genom en övergång till molnet bidra till kampen mot klimatförändringar och skapa ny innovation, vilket i slutändan leder till såväl en grönare balansräkning som en grönare planet, säger Josefine Olsson, Europe Lead for Future Tech på Accenture.

Rapporten The Green Behind the Cloud är gjord av Accenture och visar att en övergång till molnet kan sänka koldioxidutsläppen med 84 procent, jämfört med att använda sig av traditionell infrastruktur. Genom att utforma applikationer specifikt för molnet kan utsläppen minska med upp till 98 procent.

Av de totala it-utsläppen innebär det en minskning med 5,9 procent, vilket motsvarar 60 miljoner ton koldioxid per år, eller utsläppen från 22 miljoner bilar. 

Bra för ekonomin

Utöver de stora miljöfördelarna menar Accenture även att hållbara molnlösningar kan vara bra för ekonomin. 30-40 procent av de totala kostnaderna kan sparas genom att byta till molnet.

Men de ekonomiska och gröna fördelarna varierar beroende på tre nyckelfaktorer, nämligen valet av molnleverantör, vilken ambitionsnivå för molnoptimering man har, samt mängden hållbara molnbaserade lösningar.

Många företag flyttar till molntjänster eftersom det ger både innovation och kostnadsbesparingar, och hållbarhet måste också ses som en primär drivkraft. Det finns dock ingen generisk strategi för hållbara molnbaserade tjänster. Företag måste ta beslut kring migrering, design och teknologi, vilket direkt kommer att avgöra hur hållbara lösningarna är, och vilka fördelarna blir, säger Jens Lidholm, Nordic Cloud Lead and Managing Director på Accenture.

Källa: Accenture

Läs mer om ämnet:

Senaste nytt

Bronsåldern i 3D

19 januari 2021

Nu kan du bli ägare till en bronsålderskniv och en exakt kopia av originalet som har hittats i Lugnarohögen i Laholm. Kniven är 3D-printad och är utvecklad i ett samarbetsprojekt mellan Fablab vid Högskolan i Halmstad och Laholms kommun.

Svenskt e-leg inom EU

19 januari 2021

Snart ska svenska medborgare kunna logga in hos utländska myndigheter med till exempel BankID. Detta efter att Digg lämnat in en föranmälan till EU.

Nya appar efter attacken

18 januari 2021

Efter attacken på Kapitolium i USA har de stora sociala medie-plattformarna tröttnat på hetsiga inlägg från Donald Trump och hans anhängare. Men det finns andra plattformar som välkomnar dessa.

Sekundsnabbt covidtest

18 januari 2021

Nu finns det ett test som upptäcker antikroppar mot coronaviruset på bara några sekunder. Lösningen bygger på 3D-printade guldpartiklar i nanostorlek och har tagits fram av forskare i USA.

Nätfiske med paket

15 januari 2021

Microsoft och DHL är de varumärken som används mest vid phishingförsök. De mest utnyttjade branscherna är teknik, följt av logistik och detaljhandel. 

Kommuner ikapp 2035

14 januari 2021

Behovet av digital kompetens har fördubblats de senaste 15 åren inom offentlig sektor. Först 2035 spås myndigheter, regioner och kommuner att vara ikapp den privata sektorn.